Pražmo, kucmoch, pučálka. Poslechněte si písničky k postní večeři

24. únor 2021

Co je to kucmoch, pučálka nebo kočičí tanec? Jak tyto tajemné názvy souvisejí s postním obdobím, ve kterém se nacházíme?

Popeleční středou, která letos vyšla na 17. února, začal podle liturgického kalendáře půst. Ten bude trvat čtyřicet dní až do Velikonoc. Možná některé z vás tato myšlenka vyděsila, ale není proč. Jídlo mají odjakživa všichni rádi, proto ani naši předkové v této době rozhodně nedrželi hladovku, jak se to může na první pohled zdát. Jídlo bylo pestré i chutné.

Čtěte také

V pořadu Na pěknú notečku vám něco z jidelníčku našich předků představíme. Jak na postní pučálku? Inspirujte se receptem z Kuchařky pro dceru. S přípravou kucmochu (škubánků) poradí například Herbář.

A k dobrému jídlu si pustíme také pěkné písničky. Jak vyzrát na zvyky a zároveň si pustit něco hezkého? Basu máme ještě pořád pochovanou a neměla by hrát.

Autorka pořadu Marie Hvozdecká proto vybrala písničky ze dvou alb, které vydal Jiří Plocek pod názvem Moravské hlasy. Všechny písně, které jsou na nich nahrané, jsou a capela, tedy bez muziky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.