Praktičtí lékaři jsou připraveni pomoci Zlínskému kraji s vakcinací proti koronaviru

7. leden 2021

Jak složité je pro praktické lékaře zapojit se do očkování proti koronaviru? O tom jsme mluvili s předsedou krajského Sdružení praktických lékařů Lubomírem Nečasem.

Očkování proti koronaviru se ve Zlínském kraji začalo 4. ledna. V první dodávce, která do Zlína dorazila 30. prosince, bylo celkem 975 dávek vakcíny. Naočkováni byli zatím zejména zdravotníci v tzv. první linii. Očkování proběhlo v krajských nemocnicích a v nemocnici ve Valašském Meziříčí.

V dalších fázích by měli být mimo jiné přednostně očkováni také lidé nad 80 let. Pro ty může být problém dojíždění do krajských nemocnic. O pomoci při očkování proto jedná vedení kraje také s praktickými lékaři a podle hejtmana Radima Holiše už slíbilo spolupráci přes 40 praktiků.

O tématu jsme mluvili také s předsedou krajského Sdružení praktických lékařů Lubomírem Nečasem. Nabízíme záznam rozhovoru.

Vakcína

Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného nový koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Evropská komise udělila podmínečnou registraci vakcíně Comirnaty, vyvinuté firmami BioNTech a Pfizer. Očkování bude dobrovolné a plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Spustit audio

Související