Praktici dostanou více vakcín a nová očkovací centra se zřejmě neotevřou – to jsou novinky v očkování ve Zlínském kraji

29. březen 2021 11:41
Zprávy ze Zlínska

Zlínský kraji kvůli nedostatku vakcín proti koronaviru zřejmě neotevře další očkovací centra. Ta se měla otevřít ve Zlíně, Vsetíně, Kroměříži, Uherském Brodě a Otrokovicích.

Podle krajského koordinátora pro očkování Jiřího Lučana by nebylo ekonomické centra otvírat, když nebudou mít čím očkovat. Zdravotníci ve Zlínském kraji měli v dubnu aplikovat až čtyři a půl tisíce dávek za den. Vzhledem k nižší dodávce vakcín od státu se ale tento počet sníží na necelé tři tisíce.

Čtěte také

Zlínský kraj nová centra nebude otvírat, pokud nebude mít zaručenu dodávku dostatečného počtu vakcín. Po Velikonocích se měla otevřít velkokapacitní očkovací centra ve Zlíně na PSG Aréně, ve Vsetíně na Lapači a v Kroměříži na výstavišti Flora. Počítalo se také, že další menší očkovací místa vzniknou v Uherském Brodě, v Otrokovicích a ve Zlíně.

Očkování ve Zlínském kraji v minulém týdnu zrychlovalo. Podle Jiřího Lučana bylo v kraji denně naočkováno asi dva a půl tisíce lidí. K 29. 3. bylo ve Zlínském kraji podáno přes 75 tisíc očkovacích dávek, očkováno zatím bylo už přes padesát tisíc lidí. 

Očkování u praktický lékařů

Praktičtí lékaři ve Zlínském kraji dostali minulý týden podstatně méně dávek. Tento týden je situace jiná. Vakcín AstraZeneca, kterými praktičtí lékaři očkují, sice bude opět málo (pouze pět set), kraj ale vyčlenil pro praktické lékaře všechny vakcíny Moderna. Dohromady tedy praktici obdrží tento týden 5200 dávek, což je oproti tomu předchozímu týdnu nárůst o 3300 dávek.

V případě dostatku vakcíny by praktičtí lékaři mohli očkovat mnohem rychleji. Podle předsedy krajského sdružení praktických lékařů Lubomíra Nečase je totiž 260 praktiků schopných naočkovat minimálně 2600 lidí denně.

Spustit audio

Související