Pracovníci zlínské Adry kontrolují v Bangladéši využití prostředků na projekt Bang Baby

21. únor 2006

Do daleké Bangladéše vyrazili začátkem tohoto týdne pracovníci zlínské ADRy. Tato humanitární organizace stála u zrodu projektu Bang Baby, který je součástí mnohonárodního programu adopcí na dálku. Zmíněná cesta je cestou inspekční.

Lidé z Adry budou kontrolovat využití prostředků od českých sponzorů a chod dalších projektů spojených s pomocí jedné z nejchudších zemí světa. "Chystáme se tam už po šesté a každoročně tuto kontrolní misi provádíme," říká vedoucí zlínské pobočky Adry Alena Rusová. Pořizují se fotografie dětí a probíhají domluvy s bengálskými kolegy o dalším směru projektu. "Chceme, aby byl projekt zajímavý i pro naše sponzory. Teď máme dokonce jednoho, který sto dětí zasponzoroval," uvádí Alena Rusová.

U zrodu Bang Baby stál český misionář a lékař Milan Moskala, který v hlavním městě Dháka provozuje zubní ordinaci. Za léta svého působení už zanechal v Bangladéši nesmazatelné stopy. "Například tam postavil pět škol a nebo se snaží dětem zařídit školní autobus," dodává vedoucí zlínské pobočky Adry Alena Rusová.

V projektu je sedm set osmdesát čtyři aktivních dětí, ale vystřídalo se jich tam už přes jedenáct set. "A to z toho důvodu, že děti v Bangladéši nemají ještě takovou šanci jako u nás, aby třeba mohly už jen dokončit základní vzdělání, které trvá tři až čtyři roky," vysvětluje Alena Rusová. Rodiče, kteří jsou z osmdesáti procent negramotní, si je mohou kdykoliv ze školy odvolat a děti bez problémů školu přeruší. "Začínali jsme v roce 1999 se sto dvaceti dětmi a z těch sto dvaceti devatenáct dodnes studuje. No a my chceme tak nějak prozkoumat, jak se ten jejich život změnil," uzavírá vedoucí zlínské pobočky Adry Alena Rusová.

autor: rv
Spustit audio