Pracovníci České školní inspekce zjistili nedostatky při kontrole v ZŠ Sychrov ve Vsetíně

8. listopad 2019 11:30

Vsetínská škola, kterou si rodiče oblíbili díky alternativním metodám výuky, podle inspekce nemá v pořádku dokumentaci a taky hospitační činnost.

Nepořádek v dokumentech, chybějící podpisy i nedostatečná hospitační činnost. To jsou nedostatky, za které kritizuje Česká školní inspekce ředitele Základní školy Sychrov ve Vsetíně. Na kontrolu vyrazili inspektoři na popud několika rodičů, kterým se nelíbil způsob výuky učitele matematiky.

Celá kauza vznikla ve třídě matematiky. Inspekce sem dorazila na popud rodičů, kterým vadil přístup přísného matematikáře. Učitel v důchodu na škole vypomáhal a podle některých rodičů dával dětem nepřiměřené známky. Z jedničkářů byli trojkaři, a z trojkařů žáci na propadnutí. Rodiče proto podali podnět inspekci na prošetření.

Podle ředitele školy Michala Molka přišla inspekce neohlášena, překvapený matematikář odešel ze třídy a nechal děti bez dozoru. Škola s ním proto rozvázala smlouvu. I z toho důvodu do školy dorazil hned na druhý den čtyřčlenný tým kontrolorů, kteří provedli hloubkovou kontrolu dokumentace školy.

Čtěte také

Ti měli hned několik výtek. Především absence několika podpisů, ale hlavně nedostatečná hospitační činnost. Ředitel Michal Molek se hájí tím, že právě v době inspekce upravoval prostory školy a dokumenty, jindy uložené v šanonech, nebylo proto možné dohledat. A co se týče výtky ohledně hospitační činnosti, ta je podle něj dostatečná. Během roku navštívilo vedení školy třídy bezmála třicetkrát.

Inspekce se do školy vrátí. Kauzou se už zabývá město

Podle inspektorů je to ale málo. Podle ředitele Molka jsou hospitace zbytečné, více se prý zaměřuje na rozvoj školy. Počet žáků za šest let působení ve funkci téměř zdvojnásobil. Rodiče oceňují především moderní vyučovací metody jako třeba Hejného matematika nebo montessori. Škola je taky jedinou ve Zlínském kraji, která se zaměřuje na individuální přístup k mimořádně nadaným žákům, které ale trpí kvůli své výjimečnosti určitým handicapem.

Kauzou už se zabývala rada města, jelikož zřizovatelem školy je město. Radní na jednu stranu přístup ředitele, který je podle starosty Jiřího Růžičky z KDU-ČSL vizionářem, vítají. Chtějí ale také, aby se dodržovala pravidla, a trvají i na tom, aby je ředitel plnil. Vedení školy je teď pod dohledem vedení odboru školství, které kontroluje i rozpočet. Očekává se také, že se do školy školní inspekce vrátí. Inspektoři budou chtít vědět, zda ředitel zjednal nápravu.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související