Prachovské skály jsou klenotem Českého ráje. Své osobité kouzlo mají v každé roční době

11. říjen 2021

Přírodní rezervace Prachovské skály v Královéhradeckém kraji je rájem pro turisty i horolezce. Z lesa tam vystupují obří pískovce, mezi kterými vedou úzké cestičky i strmé schody k vyhlídkám. Střed tvoří romantické skalní město se štíhlými věžemi a pilíři, mezi nimiž jsou hluboké a těsné rokle. Své osobité kouzlo a atmosféru mají Prachovské skály v každém ročním období.

Prachovské skály jsou nejznámější částí Českého ráje. Přírodní rezervace nacházející se necelých deset kilometrů severozápadně od Jičína patří od roku 2002 k Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Leží mezi Prachovem, Pařezskou Lhotou, Dolním Lochovem a Blaty. Skalní masiv vznikl v druhohorách jako usazeniny mělkého křídového moře. Působením vody a větru se masiv rozpadal na skalní bloky, věže a sloupy. Některé dosahují výšky až čtyřiceti metrů.

Malý a Velký okruh i trasa pro kočárky

Kratší okruh Prachovskými skalami vede po žluté turistické značce. Je dlouhý zhruba půl druhého kilometru a nejatraktivnější je na něm Císařská chodba a vyhlídka Českého ráje. Nabízí pohled na celý amfiteátr skal, Prachovskou jehlu, Madonu i skály Plecháče. V dálce jsou vidět Trosky, Vyskeř, Mužský, Ještěd a při velmi dobré viditelnosti i Ralsko, Bezděz, České Středohoří a Lužické hory.

K nejznámějším skalním útvarům patří Modlitba skal

Delší okruh značí zelená turistická značka. Charakteristické je pro něj velké množství vyhlídek na skalní město, například Pechova vyhlídka, Šikmá věž, Vyhlídka míru, Hlaholská vyhlídka, Rumcajsova a Hakenova vyhlídka, Schlikova a Všetečkova vyhlídka. Mnohokrát přitom vystoupáte po schodech vytesaných do skály a protáhnete se úzkými štěrbinami. Okruh je dlouhý 3,5 kilometru a jeho prohlídka může trvat až dvě a půl hodiny.

Trasa pro kočárky vede od pokladny nad obcí Prachov po modré turistické značce přes Čertovu kuchyni k rozcestí U buku, odkud můžete poměrně pohodlně a jen s malým převýšením projet po červené turistické značce od Křížkovského vyhlídky po Pechovu vyhlídku. Zpáteční trasa je stejná.

Ve skalách se můžete i vykoupat

A když se nabažíte pohledů na skalní město, můžete v okolí Prachovských skal navštívit pozůstatky středověkého hradu Pařezu nebo se v létě osvěžit v bývalém přírodním koupališti Pelíšek v samotném srdci skal blízko Turistické chaty.

Potomci rodiny Schliků, kterým byl v roce 1993 vrácen zabavený majetek, provozují turistickou oblast Prachovských skal ve vlastní režii od roku 2000. Pískovcové skalní město je přístupné celoročně. V turistické sezóně se u hlavních vchodů do skal vybírá vstupné a peníze slouží k dalším úpravám a opravám cest.

Autem se do skal dopravíte po silnicích Jičín - Holín - Prachov - Turistická chata nebo Jičín - Podůlší - Jinolice - Skalní město. Parkovací místo u Turistické chaty je malé, v turistické sezóně se proto doporučuje nechat auto v Jičíně a do skal se vydat pěšky, autobusem nebo vlakem. Parkoviště je také nad obcí Prachov u bývalého hotelu Český ráj, případně parkoviště pro hosty u hotelu Český ráj nebo Pod Šikmou věží.

Spustit audio