Pozor na říjnové změny na silnicích: prošlá lékárnička, dvoubarevné majáky, záchranářská ulička a tresty za stáčení tachometrů

1. říjen 2018 06:38

Řidiče čeká několik změn. V autě už nebudou muset vozit žárovky nebo pojistky a někteří ani náhradní pneumatiky, změna je i v obsahu lékárniček. A také se budou muset naučit tvořit tzv. záchranářskou uličku.

Od října si budou muset řidiči zvykat na nový způsob vytváření záchranářských uliček v kolonách na tříproudových silnicích. Nově se budou uličky vytvářet mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem.

Dosud měla sanitka přijíždět prostředním a pravým pruhem. Uličky se tak v Česku budou vytvářet stejně jako v Německu nebo Rakousku. Stejnou úpravu připravuje Slovensko. Do záchranářského pruhu smějí vjet pouze auta s právem přednostní jízdy, tedy sanitky, hasičská a policejní vozidla, případně další vozidla s povolením.

Řidiči při dojíždění do kolon musejí od října vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem.

Prošlé lékárničky a náhradní žárovky

Od 1. října už v autech řidiči nebudou muset mít náhradní žárovky nebo pojistky. V lékárničkách pro poskytnutí první pomoci může chybět plastová rouška, trojcípý šátek nebo náplasti s polštářkem.

Lékárnička bude moct v autech zůstat i po uplynutí data spotřeby, pokud nebude otevřená. Nová pravidla mají podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) především zjednodušit život řidičům. Není to ale jediný důvod pro změnu předpisů. Ministerstvo nechce podporovat byznys dodavatelů autolékárniček.

Změny v povinné výbavě od října 2018

Někteří řidiči nemusí nově vozit v autě také náhradní pneumatiku. „Vozidla, která mají opatřena všechna kola pneumatikami zvláštní konstrukce umožňující nouzové dojetí po defektu nebo jsou vybavena prostředky pro bezmontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí, nemusí mít náhradní kolo,“ vysvětluje policejní komisař Pavel Hajdů.

Náhradní pneumatiku nemusí mít ani řidiči, kteří mají uzavřenou smlouvu s některou z asistenčních služeb.

Dvě barvy majáků

Auta záchranářů, policie a hasičů mohou od října také kromě modrého majáku používat i červený. Doteď zákon připouštěl pouze modrou barvu, která ale v některých situacích může být hůž viditelná než červená.

„Červená barva je výborně vidět za dne, modrá s tím má problémy. A naopak za tmy modrá barva je viditelná na velkou vzdálenost a nesplyne s koncovými světly automobilu, zatímco ta červená ano,“ vysvětluje dopravní expert Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Pokuty za stáčení kilometrů

Poslední velkou změnou jsou vyšší postihy za stáčení tachometrů, za což bude hrozit až půlmilionová sankce. Podle ministra dopravy je novela zákona namířena především proti společnostem, které používají tyto praktiky opakovaně.

Novela zavádí také pokuty až 50.000 korun pro mechanika, který nevystaví protokol o opravě nebo výměně tachometru, a 10.000 korun pro provozovatele auta, který takový protokol nepředloží při STK. 

Změna pro motorkáře

Dalšího zjednodušení se dočkají motorkáři. Majitelé motocyklů s hmotností nad 400 kilogramů, kterých je v Česku registrovaných více než 7500, již nebudou muset absolvovat měření emisí. Pro lehčí motocykly tato povinnost neplatila již nyní. Vedle toho se prodlouží interval pro povinnou technickou kontrolu, ta bude nově místo dvouletých cyklů čtyřletá. 

autor: Český rozhlas Zlín

Související