Poznáte stopy zvěře? Čím jsou charakteristické a které jsou si podobné?

4. prosinec 2021

Pobytovými znaky zvěře jsou nejen otisky končetin, ale také pachové stopy, hlasové projevy, vychozené stezky, úkryty, zbytky srsti nebo trus, kterými si zvířata vymezují své teritorium.

„Obecně se nejčastěji setkáváme se stopami srnčí zvěře. Ta je zvěří teritoriální, reaguje na přítomnost jakýchkoliv rušivých elementů na svém území. Teritorialita se projevuje ve vegetačním období, například hlasovými projevy, kterým říkáme bákání, lidově štěkání srnce. Je to úlek a informace pro ostatní druhy, že se v blízkosti vyskytuje nějaký rušivý prvek,“ popisuje docent Vladimír Hanzal z Katedry myslivosti a lesnické zoologie Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Staří srnci, když si značí teritorium, zanechávají pachové stopy v takzvaných hrabech. Tedy na místech u stromů či keřů, kde vyhrabávají „kolečko“. Zároveň parůžky odírají větvičky, stromky, traviny. Pachové žlázy mají nejen mezi spárky, ale také na čele, mezi parůžky.

Srnčí zvěř je zvěří teritoriální

Pobytové znaky vytváří celá řada živočišných druhů, třeba bobr evropský, který je nyní hodně rozšířený, ty pachové my lidé samozřejmě necítíme. Člověk by ale měl vědět, které druhy živočichů se pohybují v „jeho“ lokalitě a znát způsob jejich života.

Jak poznáme stopy spárkaté zvěře, kam patří třeba jelen, srnec, daněk nebo prase divoké, tedy otisky spárků? U každého druhu mají nezaměnitelný tvar, většinou se otiskují spárky, kde jsou v zadní části bříška, a záleží na tom, jak jsou bříška vyvinutá:

  • Jelen („vysoká“ zvěř, dřív byl jejich lov vyhrazen vysoké šlechtě) má bříška na jedné třetině stopy, daněk téměř na polovině.
  • Černé zvěři v klidu se otisknou i takzvané paspárky, tedy zadní prsty, které jsou mimo linii stopy. Otisk je jiný, pokud zvíře stojí, jde nebo běží, prchá.
  • Pro psovité šelmy jsou typické čtyři polštářky a čtyři drápy ve stopě. Liška má oválnou stopu, pes ji má kulatější a bříško je posunuté dopředu.
  • Kuna má ve stopě pět drápů.
  • Kočka má stopu malou, kulatou, a kočkovité šelmy nemají ve stopě otištěné drápy.
  • Stopa veverky, to jsou takové dva vykřičníky vedle sebe, mírně se rozvírající.
  • Ježek má drobnější stopu, pět drápů a delší prsty, jsou to vždy dvě stopy vedle sebe, střídavě se míjející.
  • Tři dlouhé prsty vpředu a jeden dlouhý vzadu, takové stopy u vodních ploch, u rybníků, tvoří volavka.
Stopa divočáka
Spustit audio