Požár sila ve Svitavách zastavil provoz na železniční trati

30. září 2018 19:15
Ve Svitavách u nádraží hoří opuštěný objekt

Požár bývalého sila u nádraží ve Svitavách zastavil navečer na celou noc  kvůli bezpečnosti provoz na hlavní železniční trati z Čech na Moravu.

Hasiči byli okolo deváté večerní stále na místě, požár zlikvidovali a hlídali poslední ohniska. Část sutin z objektu se zřítila na kolejiště a budovu bude zřejmě nutné strhnout celou. Vlaky na dálkových trasách jezdí odklonem. ČTK to řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Silo má čtyři patra a je opuštěné. Stojí blízko trati a obchodní zóny s marketem Albert. Požár byl nahlášen v 17:40. Objekt byl brzy v plamenech, propadla se střecha.

Svitavské silo po požáru

"Štítové zdi budovy spadly dovnitř objektu, část boční zdi spadla do kolejiště, strhla část trakčního vedení, které bylo už v té době vypnuté," uvedla Vilímková.

Do Svitav přijel bourací bagr ze záchranného útvaru v Hlučíně, uvedli hasiči na webu.

Požár ve Svitavách

Podle nich přijde na řadu bourání ruiny.

Trakční vedení vypnula Správa železniční dopravní cesty záhy po nahlášení požáru. Budova stojí v ochranném pásmu kolejiště, respektive hned u trati. Vlaky jezdily odklonnou trasou , zavedená byla náhradní autobusová doprava.

Požár ve Svitavách

Aktualizace: Hasiči strhli jen nejpoškozenejší část vyhořelého sila. Na zbytek je potřeba zajistit větší bourací bagr. Provoz na hlavní trati je obnovený částečně po jedné koleji.

Požár ve Svitavách
zdroj: ČTK
Spustit audio