Povodí Moravy vypouští do vysychající lesní lokality Soutok u Lanžhota vodu z novomlýnských nádrží

Dvojnásobné množství vody teče od dnešního rána hrází Novomlýnských nádrží na Břeclavsku. Vodohospodáři zvýšili průtok kvůli zavlažování obory Soutok, kterou spravují Lesy České republiky.

Výrazně ji zasáhlo sucho a lesníci požádali Povodí Moravy o pomoc. Odpouštění asi devíti milionů kubíků vody potrvá do čtvrtka. Umožnilo ho například tání sněhu, díky kterému se zvýšila hladina.

„Ve strojovně ovládáme segmenty, ze kterých odpouštíme vodu z nádrže,“ popisuje strojník Jiří Hájek. Ze strojovny je skrze prosklené stěny vidět na hladinu nádrže i na vodu, která hrází protéká.

Vodní nádrž Nové Mlýny

Aktuální průtok je 21,9 metrů krychlových za sekundu. Jiří Hájek dodává, že běžně je do segmentu nulový průtok, protože vodu upouští přes elektrárnu.

„Cílem těchto opatření je především zlepšit vodní režim v oboře, která je sužována ještě loňským přetrvávajícím suchem. Jednorázově jsme zvýšili objem nad hranici zásobního prostoru a získali jsme tím přibližně 8 až 9 milionů metrů krychlových vody, kterou teď z vodní nádrže vypustíme,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podobně zavlažovali vodohospodáři a lesníci lokalitu Soutok před dvěma roky, tehdy ale pouštěli vodu kratší dobu, protože průtok byl o něco rychlejší.

autor: ahe
Spustit audio