Povinná školka, nebo domácí výuka? Vzrostl počet rodičů, kteří své předškolní děti raději učí sami

4. únor 2019

K zápisu do prvních tříd už za pár měsíců zamíří necelých 108 tisíc předškoláků. Aby se na nový režim připravili, musí poslední rok před nástupem na základní školu absolvovat i tu mateřskou. Jenže některým rodičům se systém nelíbí a děti na školu raději připravují doma.

Podle zjištění Radiožurnálu oproti loňsku stoupl počet předškoláků, kteří do školky vůbec nenastoupí, o třetinu. Takzvaný individuální plán letos dostalo 1959 dětí.

„Jedná se teprve o druhý rok, za který máme data,“ říká v rozhovoru s Jiřím Chumem Jaroslav Faltýn, ředitel odboru předškolního a základního vzdělávání ministerstva školství. 

U předškoláků je důležitější přístup než znalosti. Školka by neměla být povinná, shodují se odbornice

Mateřská škola, děti, školka (ilustrační foto)

Už jen tři dny mají rodiče předškoláků na rozhodnutí, jestli své děti přihlásí do školky, nebo je budou učit doma. Od září totiž bude poslední rok ve školce povinný – zákon a vyhláška o povinném předškolním vzdělávání ukládají pětidenní docházku s nejméně čtyřmi hodinami denně ve státem uznané školce.

Někteří rodiče upozorňují, že předškolní děti se ve školce často dostanou do třídy s těmi nejmenšími. Mateřská školka jim pak – podle názoru rodičů – nic nepřinese. Jaroslav Faltýn v tom ale problém nevidí: „Heterogenní skupina je prospěšná jak pro předškoláky, tak pro mladší děti. Rozdíly v tomto věku mezi dětmi navíc nejsou významné.“ 

Oznámit individuální výuku můžete kdykoliv

Proč tedy někteří rodiče předškolní výuku odmítají? „Je velká řada rodičů, kteří si mohou dovolit vzdělávat dítě doma a dát mu maximální individuální péči. Jsou ale samozřejmě i situace, kdy vzdělávání může komplikovat zdravotní stav dítěte,“ vysvětluje Jaroslav Faltýn.

A jak mají postupovat ti, kteří své dítě do školky posílat nechtějí? „Je to jednoduché. Stačí to oznámit řediteli nebo ředitelce mateřské školy, ideálně před začátkem školního roku, můžete to ale udělat i v průběhu roku.“

Zkouška jednou za rok

Mimochodem, zájem o domácí vzdělávání roste i na základních školách. V současnosti se doma učí kolem 3000 dětí školou povinných. „Toto číslo se za posledních deset let zhruba zpětinásobilo, je to trend,“ upozorňuje Jaroslav Faltýn. „Důvody jsou stejné jako u mateřské školy.“

Dítě v předškolním věku, které se vzdělává doma, musí podle slov Jaroslava Faltýna jednou za rok projít ověřením očekávaných výstupů – tedy toho, co je závazně kodifikováno pro danou úroveň.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.