Poundovský večer v Místo galerii na Skleněné louce v Brně

26. květen 2004

29.4.2004 se v Místo Galerii na Skleněné louce v Brně uskutečnil poundovský večer, věnovaný zejména knize Jakuba Guziura Mythus Ezry Pounda (Úvod do četby Cantos), kterou vydalo olomoucké nakladatelství Periplum. Poetická sekvence amerického básníka Ezry Pounda, Canto, je mnohými považována za největší báseň 20.století. Pound se v Cantos pokusil rozkrýt kulturně-historickou paměť člověka, aby z ní vynesl zapomenuté ideje a hodnoty, které by umírající euroamerickou civilizaci snad mohly obrodit. Z komentáře moderátora večera, básníka, překladatele a redaktora Petra Mikeše:

V poslední době nepochybně zavládlo velké oživení a jakási "poundovská renesance" v této zemi. Nakladatelství Atlantis vydává dílo Ezry Pounda, před pár týdny vyšel skvělý Poundův úvod do literatury ABC četby. V posledním čísle revue Souvislosti je uveřejněn poundovský blok s řadou zajímavých materiálů a překladů a do třetice všeho dobrého: nakladatelství Periplum právě vydává studii mladého badatele Jakuba Guziura Mythus Ezry Pounda - jde o první českou knižně vydanou publikaci o Poundovi. To vše je velmi cenné, protože Pound byl nepochybně klíčovou postavou anglicky psané literatury ve 20. století, jak tvrdí autoři jako T. S. Eliot, Ernest Hemingway a celá řada dalších velikánů. Je nejvyšší čas, aby dílo Ezry Pounda bylo přijato plně i v českém literárním a kulturním kontextu.

Fotogalerie z večera

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.