Potomci židovských rodin se s námi nezdráhali sdílet své příběhy, říká producent o dokumentu Rozvzpomínání

31. květen 2022

Scenárista, producent a dokumentární režisér Radovan Kramář v Apetýtu vyprávěl o natáčení snímku, který pojednává o významných židovských rodinách, které měly v minulosti své kořeny v Brně.

Dokumentární film s názvem Rozvzpomínání měl premiéru na festivalu Meeting Brno v roce 2017, kde ho představil Kramář spolu s režisérem Romanem Zamrzlým. Zachycuje setkání rodin Löw-Beer, Tugendhat a Stiassni – potomci rodin přijeli z celého světa do Brna, aby se zde seznámili a společně pátrali po svých kořenech.

Film reflektuje rozporuplné pocity každého z nich – mnozí do Brna zavítali poprvé ve svém životě. Společná je ovšem jejich historie, kdy předci rodin ve městě zanechali nesmazatelnou stopu a majetek. Ten museli opustit kvůli nástupu nacismu a po válce byl znárodněn státem.

Ohlédnutí a další plány

„Byla to neuvěřitelná situace a jsem hrozně rád, že jsem u toho mohl být. Režisér Roman Zmrzlý mě oslovil, abych s ním tenhle film natáčel a začali jsme hned první den rozhovorem ve vile Tugendhat s Danielou Hammer-Tugendhat a jejím mužem,“ vzpomíná Kramář.

„Ani jsme moc netušili, s kým přesně budeme během pěti dnů točit, protože všechno se odehrávalo velmi spontánně. Byl jsem moc rád, že se rodiny nezdráhaly s námi své příběhy sdílet. Byli velmi otevření, ačkoli se někdy neubránili dojetí anebo rozčarování z toho, jak se proti nim historie otočila,“ doplňuje.

Na Rozvzpomínání bude navazovat dokument s názvem Absence. Předpremiéra filmu bude uvedena letos v létě – opět na festivalu Meeting Brno. „Bylo nám jasné, že materiál, který máme, musíme využít a od té doby natáčíme dál. Objeví se tam Daniel Löw-Beer, který se ve filmu vrací do sutin továrny v Brněnci.“

Spustit audio

Související