Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě přibližuje doručování pošty od 16. století po současnost

14. říjen 2021

Když navštívíte pobočku Poštovního muzea v šumavském Vyšším Brodě, budete si moct prohlédnout spoustu zajímavostí. Například vývěsní štít telegrafního úřadu ze zámku Konopiště, který sloužil následníkovi trůnu Ferdinandovi d'Este. Nebo část pražské telefonní ústředny, která fungovala v hlavním městě do začátku 80. let. A také nejstarší dochovanou poštovní schránku v Česku.

„Bývalý ředitel Poštovního muzea, básník Jiří Karásek ze Lvovic jezdil z Prahy na letní byt do Vyššího Brodu. Seznámil se tady s tehdejším opatem a ten mu do sbírek muzea věnoval tyhle saně a koňské postroje, co jsou na chodbě,“ říká Luboš Kocman, správce vyšebrodské pobočky Poštovního muzea a ukazuje na vystavené unikátní předměty. Drobné saně, určené pro zápřah, mají totiž vyhřívané sedadlo, aby cestujícím nebyla během jízdy šumavskou krajinou zima.

Muzeum se nachází v budově bývalého opatství uprostřed klášterního areálu. Vyšebrodský klášter obývají i dnes, stejně jako za života Jiřího Karáska ze Lvovic, mniši cisterciáci. Prostory Poštovního muzea jsou plné sbírek mapujících historii doručování pošty od 16. století až po současnost.

„Tohle je klasická prvorepubliková schránka v modré barvě, všichni známe ze školy básničku Jiřího Wolkera Poštovní schránka na rohu ulice,“ přechází Luboš Kocman k dalšímu exponátu, který souvisí s poezií. „Ve skutečnosti je to stejná poštovní schránka, jako za Rakouska-Uherska. Jen se z ní odstranily zdobné sloupky a přetřela se na tmavě modro, s bílou a červenou linkou,“ vysvětluje.

Barokní pošta

V pražském Poštovním muzeu byste našli rozsáhlou expozici poštovních známek. Ve Vyšším Brodě je vystaveno vše ostatní. To znamená nejenom poštovní schránky a poštovní povozy, ale i pošťácké uniformy, telefonní ústředny či telegrafní přístroje. Dokonce nechybí ani fotogalerie listonošů a listonošek ze všech období rakousko-uherské a československé pošty, modely poštovních autobusů, schéma pražské potrubní pošty či historické poštovní přepážky. A v podkroví muzea je dětem k dispozici i velká herna.

autor: Filip Černý
Spustit audio