Postižení povodněmi vzpomínají

27. červenec 2005
Vaše téma

Dnešní Vaše téma věnujeme povodním. Zvýšené hladiny řek nejsou na našem uzemí ničím neobvyklé. Každé jaro, kdy taje sníh, musí se potýkat obyvatelé v okolí řek s vodu ve sklepě. Nikdo si však nedokázal představit stoletou vodu. První ničivé povodně v historii české republiky přišly v roce 1997 na Moravě. Jen v Brně se škody vyšplhali do několika desítek miliónů korun.

Kuželová: Celková hodnota povodňových škod byla vyčíslena na 79 miliónů a 290 tisíc korun. Nejvíce byla postižena oblast Brno-jih, tedy Komárov, Tuřany, Černovice a některé obce při řece Svitavě.

Vzpomíná na povodně v roce 1997 paní Marie Kuželová z brněnského magistrátu. Když se lidé na Moravě vzpamatovali z velké vody, přišel rok 2002. Jeho symbolem byla voda v pražském metru a hlavně zcela zaplavená Kampa. Na povodně v roce 2002 vzpomíná jedna z obyvatelek, která na Kampě žije celý svůj život, tedy 82 let.

Paní z Kampy: Nestačili jsme ani všechno uklidit, měli jsme vodu 2 metry a 40 centimetrů vysoko. Proud z Vltavy nám vyrazil okna, dveře a odnesl všechny zapomenuté věci. Některé těžší věci jsme našli doleji na Kampě.

Velká voda v roce 2002 napáchala škody nejen v Praze, ale v podstatě na celém území Čech. V severních Čechách pak mnohde vznikly obrovské vodní plochy. Jedním z dalších velice postižených měst byl i Terezín. O srpnových dnech roku 2002 hovoří majitelka jednoho terezínského obchodu s textilem.

Paní z Terezína: Téměř dva měsíce jsem stále vyklízela a nic jiného nestačila dělat. Téměř nic se nám nepodařilo zachránit, nebyli jsme informováni, že voda přijde takhle rychle, všechen majetek byl zničený. Ze ztrát se stále ještě vzpamatováváme, stěny jsou dál navlhlé, nové omítky natáhly do sebe vodu a můžeme znovu začít s opravami.

Takové jsou strasti některých lidí, kteří mnohdy v roce 2002 přišli ze dne na den o celý svůj majetek.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu