Poslední prázdninový víkend bude náročný pro cestující MHD i řidiče. Uzavře se průjezd Vršavou ve Zlíně

26. srpen 2019 16:22

Úplná uzavírka potrvá od 30. srpna do 1. září. Důvodem je dokončení výstavby chybějící zastávky MHD na točně na Vršavě ve směru ze Zlína. Omezení platí i ve Středové ulici.

Výstavba nové trolejbusové zastávky Vršava ve Zlíně ve směru do Kostelce a úprava silnice v tomto prostoru si vyžádají o víkendu 31. srpna – 1. září úplnou uzavírku komunikace. Omezení a objížďky tak čekají jak cestující MHD, tak řidiče. „Trolejbusy linek 4 a 5 s označením 4X a 5X budou jezdit mezi Zlínem a Kostelcem výlukovou trasou přes sídliště Jižní Svahy. Budou zastavovat na všech zastávkách výlukové trasy na tomto sídlišti. Do čtvrti Vršava bude posílena trolejbusová linka 44, která se však bude otáčet již v prostoru parkoviště u obchodního centra Kaufland, kde bude zřízena dočasná zastávka,“ upozornil cestující mluvčí Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota.

Dočasná a provizorní linka 44, která kvůli původně chybějící zastávce ve směru ze Zlína, však neskončí svůj provoz hned 2. září. Z jízdních řádů, platných od začátku nového školního roku vyplývá, že zastávka bude v provoz "ode dne oznámení".

Vizualizace úprav zastávky u tenisových kurtů na Vršavě

„Chceme cestující upozornit, že výstavba nové zastávky bude důvodem, že i mimo tuto úplnou uzavírku bude po část srpna omezen prostor pro otáčení našich standardních trolejbusů na obratišti Vršava. Budeme zde proto muset nasazovat kratší autobusy (o délce 10,5 metru), které mají menší poloměr otáčení,“ poznamenal vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

„Úpravu komunikace vršavské točny společně s ulicí Sokolská, a její celkovou uzavírku, jsme museli udělat v průběhu posledního prázdninového víkendu. Rozhodnuto tak bylo i v závislosti na dokončení rekonstrukce ulice Okružní, která bude sloužit pro vedení objízdné trasy. Museli jsme také přihlédnout k volným termínům stavebních strojů. Vše jsme chtěli stihnout ještě v prázdninový čas, kdy je provoz menší,“ vysvětluje důvod uzavírky Michal Čížek, radní v oblasti dopravy zlínského magistrátu.

Po dokončení celkové opravy již budou probíhat pouze terénní úpravy na menších místech, popřípadě úprav vodorovného značení. Předpokládané spuštění provozu MHD na této zastávce společně s novým přechodem plánujeme na 2. září 2019. Stavební práce se poté přesunou na zastávku u tenisových kurtů, která má být hotová do začátku listopadu.

Další omezení čeká řidiče i MHD v ulici Středová ve Zlíně na Jižních Svazích. „Z důvodu pokládky asfaltového povrchu bude od 26. do 30. srpna provoz řízen mobilní světelnou signalizací. Realizační firma Strabag se řidičům omlouvá za případné potíže či zdržení a žádá je, aby na místě dbali pokynů stavební obsluhy,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer. Přechodná úprava provozu na této silnice je podle něj nezbytná z důvodu pokračování stavebních prací na stavbě – Zlín, ulice Středová - oprava komunikace a stezka pro cyklisty.

Výluková trasa linek 4X a 5X
Výluková trasa linky 44
autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související