Poslechněte si oceněný dokument Aleny Blažejovské Ten příběh mě oslovil

4. květen 2018

V soutěži Média na pomoc památkám letos v rozhlasové kategorii zvítězil dokument naší kolegyně Aleny Blažejovské. Zcela mimořádně proto zazní i v Zelném rynku a poslechnout si jej můžete i zde.

Soutěž Média na pomoc památkám každoročně pořádají společnost Pro Bohemia a Syndikát novinářů ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury.

Letos v rozhlasové kategorii získal první místo pořad Aleny Blažejovské Ten příběh mě oslovil aneb Czech National Trust, kulturní dědictví pro všechny a navždy. Czech National Trust (CNT) přinesl do České republiky funkční systém nestátní obnovy a správy památek: historických budov, zahrad, historické krajiny, ale i zvyků, umění všeho druhu, zkrátka všeho, co tvoří kulturní dědictví naší země.

Jeho zakladatelka a předsedkyně správní rady Irena Edwards žije v Londýně. CNT funguje na bázi dobrovolnictví a zapojení komunit. Je členem mezinárodní organizace národních trustů. První ředitelkou a spoluzakladatelkou české organizace je Eva Žallmannová. Ta je zároveň kurátorkou pilotního projektu záchrany hrobky spisovatelky Marie Ebner-Eschenbachové ve Zdislavicích na Kroměřížsku. Dramaturgicky na pořadu spolupracovala Lenka Svobodová, režie se ujal Radim Nejedlý.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio