PORADNA: Kýbl vody na uhašení čarodějnic nestačí. Prvořadá je zodpovědnost

30. duben 2018

Chystá se pálení čarodějnic a hasiči apelují na občany, aby se chovali zodpovědně. Na Vysočině to není nijak kritický den, hasiči se snaží spíše působit preventivně, aby předcházeli případným požárům nebo neštěstím. Do poradny přišel vyšetřovatel Jiří Zelenka.

„Pro nás to historicky perný den není. My se chystáme spíš v rámci preventivně – výchovné činnosti, kdy na občany apelujeme, aby dbali zvýšené opatrnosti,“ řekl krajský hasičský vyšetřovatel Jiří Zelenka.

Největší nebezpečí je podle hasiče vítr, který dnes silněji fouká a také nedostatečně uhašené ohniště. „V tom lepším případě si lidé myslí, že když na to ohniště vylijí kýbl vody, že udělali dost, ale to je enormně málo. Musíme si uvědomit, že příroda je vyschlá. Chtěl bych proto upozornit, že je to potřeba zalít pořádně,“ dodal.

Ideální pořadatel – hasič

V řadě obcí jsou spolupořadateli pálení čarodějnic sami dobrovolní hasiči. „To je pro nás nejlepší scénář. Víme o tom, že technika je tam vyjetá. Chlapi se pak o to postarají a je to v pořádku.“

Hlášení pálení

Hasiči už několik let dávají možnost nahlásit pálení nebo jakoukoli jinou manipulaci s ohněm. V případě dnešní Filipojakubské noci je toho pochopitelně víc. Stačí kliknout na stránky a vyplnit formulář.

„Stává se nám, že máme několik planých výjezdů, kdy někdo ohlásí oheň v přírodě. Pošleme tam techniku a tam je celá vesnice u vatry. Ideální je to nahlásit. Vyplníte telefonní číslo na člověka, který to pořádá a my se na něj můžeme obrátit,“ řekl v poradně hasič Jiří Zelenka.

Ideální místo pro pálení čarodějnic

Podle hasiče Jiřího Zelenky je takové místo za obcí, minimálně 50 metrů od lesa a stejnou vzdálenost od posledního domu. „Dobré je ohraničit ohniště kameny, alespoň metr od plamenů. A také doporučujeme, aby bylo na místě dostatek hasiva, nejlépe vody.“

autoři: Lýdie Jakubičková , mik
Spustit audio