Poradna Apetýtu o kvalitě vody

22. březen 2018

Rudolf Pecháček, odborník ekologického institutu Veronica, poradí, jak se dá zjistit, jakou vodu máme ve studni, jak zlepšit její kvalitu a nakolik věřit tomu, že voda v přírodních studánkách je lepší než ta z vodovodu.

Dobrou zprávou je, že kvalita vody v některých přírodních studánkách se zlepšuje, na druhé straně poslední suchá a teplá léta mají na svědomí, že z mnohých pramenů voda mizí, řekl v dnešní dopolední poradně Apetýtu odborník na kvalitu vody Ekologického institutu Veronica Rudolf Pecháček.

I tam, kde voda teče, je krásně průzračná a okolí je upravené, ale nedoporučuje, abychom se vody napili. Jen za pomoci svých smyslů totiž nikdy nezjistíme, zda se do pramene nesplavují škodlivé chemické látky z polí, nebo zda tam nejsou zbytky mrtvých živočichů.

Vysvětlil také, proč je třeba alespoň jednou ročně čistit studny, ze kterých čerpáme vodu ve svých domech, a kdy je nejlepší si nechat udělat rozbor vody, abychom věděli, kde je problém a jak dál situaci se špatnou kvalitou vody dál řešit.

autor: Andrea Kratinová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio