Popelnice vyvezou po dvou týdnech. Chotěboř zavádí nový systém svozu a chce přinutit obyvatele třídit

11. únor 2019 07:00

Popelářský vůz uslyší lidé v ulicích Chotěboře už jen jednou za čtrnáct dnů. Za pár dní totiž začíná platit nový systém svozu odpadu.

Lidé budou muset víc třídit, ale zase budou mít popelnice na všechny druhy odpadu přímo u dveří. Od města je dostali zadarmo.

Popelnice zdarma

„Ano, jsou pro mě dobrý, protože to budu mít blízko a nebudu muset chodit tak daleko s tím odpadem, jak sem chodila,“ pochvaluje si chotěbořská obyvatelka Naděžda Coufalová.

Odpadky už nosí do speciálních barevných popelnic. Je jednou z pěti set lidí ve městě, kteří už si je od města bezplatně vyzvedli.

Nabídku radnice ale nevyužili zdaleka všichni.  Například Marie Musílková si žádnou popelnici brát nebude. „My to máme všechno blízko, my to vždycky odvezeme. Je to dobrá věc, je dobře že to udělali. Hodně lidí, co vím, házeli plasty, vzali si velkou popelnici a házeli to prostě tam. Ted budou třídit, protože si to netroufnou.“

Důvody radnice

Důvody radnice k zavedení nového systému byly jednoduché, vysvětluje starosta Tomáš Škaryd (ČSSD): „Chotěboř nemá úplně dobré výsledky v množství směsného komunálního odpadu, patříme mezi města s nejvyšším objemem na obyvatele a my tenhle objem chceme samozřejmě snížit. To třídění by mělo způsobit to, že budeme méně ukládat na skládku komunálního odpadu a bude více složek, které se dají dále obchodovat.“

„Zkvalitní se vytříděné suroviny. Dneska se stává že, na veřejných místech v kontejnerech nám občané hází do plastu sklo nebo železo. Když to bude mít každý doma, tak se to nestane,“ myslí si starosta.

Statisícové investice

Město tak sice za nákup odpadových nádob utratilo statisíce, investice by se mu ale měla vrátit, za ukládání odpadu se totiž platí. „Budeme méně platit za menší množství odpadu a za ty vytříděné složky, které jsou samozřejmě obchodovatelné, může být i příjem pro město.“

Má to i své nevýhody

Nový systém svozu a třídění odpadu má ale i své nevýhody. Všechen odpad bude nově vyvážen pouze dvakrát za měsíc. Starosta Škaryd si ale nemyslí, že by to měl být problém.

„Je to model, který třeba běží i v Jihlavě, a v podstatě s tím nejsou žádné zásadní problémy. Pokud občané budou kvalitně řádně třídit, tak ta nádoba na komunální odpad by měla být na těch 14 dní dostačující.“

autoři: Kateřina Tůmová , mik
Spustit audio

Související