Popadané stromy, vypadlá elektřina i potíže na železnici. Silný vítr zasáhl hlavně Benešovsko

24. říjen 2018 12:59

Hasiči ve středních Čechách v úterý v noci a nad středečním ránem odklízeli popadané větve a stromy. Kvůli silnému větru, museli do terénu více než třicetkrát.  Spadlé stromy zastavily také dopravu na železnici. Některé domácnosti na Benešovsku a v okrese Praha-východ byly ráno bez proudu.

Celkem od úterní půlnoci do středečních 6:00 vyjížděli hasiči k 34 událostem, z toho v šestnácti případech k popadaným stromům.

Kvůli spadlému stromu na kolejích nejezdil vlak mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku. České dráhy tam nasadily náhradní autobusy.

Silný vítr vyvrátil rovněž strom mezi Zbraslavicemi a Malešovem na železniční trati Kutná Hora - Zruč nad Sázavou. Zastavil u něj osobní vlak a zablokoval průjezd. Během středečního dopoledne se podařilo dopravu obnovit. 

Problematické bylo kvůli nárazům větru i hašení nočních požárů. "První byl v zemědělském areálu v Žiželicích, kde došlo k zahoření čtyř stovek balíků slámy. Právě kvůli počasí jsme na místo museli vyslat víc jednotek, protože se požár velmi rychle šíří a obávali jsme se, aby se oheň nerozšířildo nedalekého kravína s 50 býky," uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. 

S obavou, aby se oheň nerozšířil do lesa, likvidovali hasiči nad ránem také požár srubu ve Slapech. Nikdo nebyl zraněný, odhadovaná škoda je pět milionů korun. 

Spustit audio