Pondělí: Osobnost, která změnila váš svět

31. srpen 2015

Která osobnost ovlivnil, nebo dokonce významně změnila váš svět? Může to být knižní nebo slavná osobnost, někdo vám blízký, ale taky někdo z vašeho blízkého okolí, kdo se zasloužil o to, že můžete například dělat to, co vás baví…

Říká se, že ovlivnit, či změnit svět dokážou jen velcí lidé. Ti, po kterých zůstaly v citátech hluboké myšlenky, velké objevy, nebo umělecká díla – výtvarná, hudební, literární, filmová... Plni zanícení a odvahy se snažili tito lidé udělat ze Země lepší místo pro život. A svět o nich už navždy bude vědět. Touha změnit svět je vlastní lidstvu od nepaměti. Je ale těžké posoudit, co je pro lidstvo, které stále sužuje chudoba a hlad, kriminalita a závist, největším přínosem… Je to schopnost mít někoho rád a přetavit to do skutků… Nebo využít vlastní potenciál k pokroku celé společnosti. A která osobnost změnila váš svět?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.