Pomazánka z kořenové zeleniny s tousty
Jak se vaří ve velké rodině? Tato otázka nás zajímá i v dnešních apetýtových receptech.
Budete potřebovat:
- 4 větší brambory
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- trocha jablečného octa
- zavařená kyselka
- natvrdo uvařené vejce
- sýr
- sůl, pepř
- lžička hořčice
- lžička majonézy
- trocha balsamika
- toustový chléb
- na dozdobení mandarinka, hroznové víno, čerstvá okurka nebo cherry rajčátka
Postup:
- Nejprve v troubě upečeme brambory ve slupce.
- Krátce povaříme kořenovou zeleninu.
- Brambory po vychladnutí oloupeme a nastrouháme nahrubo, ostatní zeleninu najemno.
- Přidáme trošku soli a jablečného octa.
- Dále najemno nastrouháme kyselou okurku, vmícháme vajíčko a nastrouhaný sýr.
- Poté lžičku hořčice, lžičku majonézy a malinko balsamika. Necháme chvíli uležet.
- Tousty osmahneme na grilu, v toustovači nebo na pánvi na sucho.
- Dozdobit můžeme dle chuti a fantazie mandarinkou, hroznovým vínem, plátky čerstvé okurky nebo cherry rajčátky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.