Pomazánka z kořenové zeleniny s tousty

Jak se vaří ve velké rodině? Tato otázka nás zajímá i v dnešních apetýtových receptech.

Budete potřebovat:

  • 4 větší brambory
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • trocha jablečného octa
  • zavařená kyselka
  • natvrdo uvařené vejce
  • sýr
  • sůl, pepř
  • lžička hořčice
  • lžička majonézy
  • trocha balsamika
  • toustový chléb
  • na dozdobení mandarinka, hroznové víno, čerstvá okurka nebo cherry rajčátka

Postup:

  1. Nejprve v troubě upečeme brambory ve slupce.
  2. Krátce povaříme kořenovou zeleninu.
  3. Brambory po vychladnutí oloupeme a nastrouháme nahrubo, ostatní zeleninu najemno.
  4. Přidáme trošku soli a jablečného octa.
  5. Dále najemno nastrouháme kyselou okurku, vmícháme vajíčko a nastrouhaný sýr.
  6. Poté lžičku hořčice, lžičku majonézy a malinko balsamika. Necháme chvíli uležet.
  7. Tousty osmahneme na grilu, v toustovači nebo na pánvi na sucho.
  8. Dozdobit můžeme dle chuti a fantazie mandarinkou, hroznovým vínem, plátky čerstvé okurky nebo cherry rajčátky.
zdroj: Jarmila Minxová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.