Pomalu pečené hovězí hrudí s uzenou omáčkou nadšeně ohodnotil Marcel Zmožek

Pořádný kus dobře udělaného masa potěší každého chlapa. I zpěvák Marcel Zmožek byl nadšený, když s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem připravil, a pak i ochutnal pomalu pečené hovězí hrudí s pikantní uzenou omáčkou. Recept nás naučil šéfkuchař Vyšehradského restaurantu Kandelábr Tomáš Pokorný.

Pomalu pečené hovězí hrudí

Ingredience na 4 porce:

2 kg hovězího hrudí, vyzrálého

7 stroužků česneku

1 lžička drceného kmínu

100 ml uzené omáčky – barbecue

uzený olej na restování

1 lžička grilovacího koření

1 lžíce červené papriky

1 lžíce cukru

mořská sůl

pepř

Postup:

Maso necháme v celku. Ze všech stran ho pokmínujeme, opepříme čerstvě namletým pepřem, posolíme a po všech stranách opečeme na rozpáleném uzeném oleji, aby se maso zatáhlo.

Po vyndání masa z pánve, kde se restovalo, dáme na chvilku do výpeku orestovat stroužky česneku. Do pekáčku, ve kterém maso budeme pomalu péct v troubě, přidáme barbecue omáčku, česnek s vypečenou šťávou, grilovací koření, mletou papriku a cukr. Touto směsí obalíme maso a dáme péct na 5 – 6 hodin při teplotě 130 °C. Maso občas podlijeme vodou, aby nezůstalo na suchu.

Po vytažení z trouby maso vyjmeme a výpek slijeme do kastrůlku a zredukujeme na požadovanou chuť. Šťávu můžeme rozmixovat tyčovým mixérem, případně scedíme a zjemníme oříškem másla. 

Maso před podáváním rozkrájíme na větší kusy, které obalíme šťávou (glazírujeme).  

Tip – konfitovaná brambora jako příloha

Jako přílohu můžeme zvolit brambory konfitované v sádle. Bramboru ve slupce předpečeme a pomalu „vaříme“ v sádle, které se vsákne do brambory. Brambory musí být při konfitování plně ponořené v sádle.

Na bramboru při servírování dáme zakysanou smetanu a posypeme čerstvou pažitkou.

Tomáš Pokorný

Po 25 letech praxe v oboru gastronomie přijal post šéfkuchaře v restauraci Kandelábr. Tvrdí, že vědomost není v kuchařině na prvním místě, důležitý je chtít se učit a rozvíjet své vědomosti v oblasti gastronomie. Vaří rád z čerstvých surovin, o každé potravině ví mnoho zajímavého. Je usměvavý a nadšený pro svou práci.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.