Policie varuje před vstupem do parků a lesů, hrozí pády stromů

4. únor 2019 08:00

Policie v Plzni uzavřela některé vstupy do parku na Lochotíně. Kvůli silné vrstvě sněhu a ledu se tam můžou lámat větve a stromy.

Plzeň varuje obyvatele a návštěvníky města před vstupem do městských lesů a parků, kde hrozí nebezpečí pádu větví přetížených mokrým sněhem a ledem. Na kritická místa rozmístilo cedule s varováním.

„Upozorňujeme občany, hlavně chodce, aby nechodili městskými parky. Zároveň doporučujeme vlastníkům vozidel, aby přeparkovali vozidla zaparkovaná v blízkosti vzrostlých stromů,“ řekla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Hlídky městské policie budou daná místa namátkově kontrolovat a přitom upozorňovat občany na zvýšené hrozící nebezpečí pádů větví i stromů.

A parky uzavírají pro veřejnost i další města v regionu.  Například v Rokycanech by lidé podle mluvčí města Anety Benešeové neměli chodit do parku U Plzeňské brány, do Husových sadů a Kalvárie. Uzavřena byla také zahrada u domu s pečovatelskou službou v Hradební ulici. Na ostatních veřejných prostranstvích se nedoporučuje pohybovat se pod stromy. Až do odvolání zakázalo vstup do městských parků a lesů i Nýrsko na Klatovsku.

Popadané větve na náměstí Míru v Plzni

Kromě toho policie upozorňuje na pohyb venku na kluzkých chodnících a komunikacích, kde hrozí nebezpečí úrazů při uklouznutí. Z důvodu odtávání sněhu hrozí rovněž pády sněhu a kusů ledu ze střech budov. Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.

Nedělní husté sněžení zkomplikovalo také dopravu

Popadané stromy a větve uzavřelo několik silnic nižších tříd a také pět úseků železničních tratí včetně směru z Plzně na Prahu. Podle webu Českých drah jsou kvůli sněhové kalamitě stále uzavřené úseky z Domažlic na Furth im Wald a z Plzně na Dobřany, na trati na Klatovy. Obě by měly být zprovozněny do 18:00.

Uzavřené jsou i úseky silnic II. a III. třídy ze Lhůty na Šťáhlavy a ze Srb na Blovice, obě na jihu Plzeňska. Omezení potrvá přibližně do 16 hodin. Jinak jsou silnice aktuálně většinou sjízdné.

„Hlavní silniční tahy jsou ošetřené a mokré, úklid je dokončený i na většině silnic třetích tříd. Jen v úsecích ošetřovaných inertním posypem (Šumava, Český les a silnice v ochranných vodárenských pásmech) se může tvořit na uježděném sněhu ledovka,“ informoval dispečer krajských silničářů Jaroslav Sádlo s tím, že horší situace bude na silnicích II. a III. třídy v noci, kdy mají v regionu klesnout teploty pod deset stupni Celsia.  Vlivem toho se mohou od rána tvořit lokální ledovky.

Hasiči zasahovali u stovek případů, kalamita připravila tisíce lidí o elektřinu

Polámané stromy zaměstnávají i hasiče. Jen během včerejška k nim vyjížděli zhruba v 250 případech.

Sněhová kalamita způsobila také v Plzeňském kraji výpadky elektřiny zhruba v 7000 domácnostech. „ Ještě po poledni bylo 900 domácností vinou 11 poruch vedení vysokého napětí bez proudu. Nejhůře je na tom Domažlicko a Tachovsko,“ uvedla regionální mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová s tím, že technici jsou v terénu a poruchy se snaží opravit.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroje: ČTK , České dráhy
Spustit audio