Policie obvinila tři lidi, za úplatek v řádu desítek milionů korun chtěli ovlivnit soudy

15. únor 2020 07:13

Kriminalisté obvinili tři lidi z podvodu, podle Národní centrály proti organizovanému zločinu chtěli za úplatek ovlivnit rozhodování soudů ve prospěch obžalovaných.

Policie obvinila tři osoby z trestného činu podvod. Stalo se tak po pondělní razii Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zlínský podnikatel Patrik Kalous a další člen skupiny skončili ve vazbě.

Obviněni jsou z toho, že za úplatu v řádu desítek milionů korun nabízeli ovlivnění soudů. Konkrétně rozhodování pobočky Krajského soudu ve Zlíně a Vrchního soudu v Olomouci, říká mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Čtěte také

„Za tímto účelem měli požadovat částku v řádech desítek milionů korun. Výsledek samotného trestního řízení však neovlivnili a ani toho ve skutečnosti nebyli schopni a poté co byla věc Vrchním soudem vrácena Krajskému soudu v Brně pobočka ve Zlíně, byli obžalovaní opět odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín Jaroslav Ibehej.

Podle serveru Lidovky.cz šlo o manžele Jaroslava a Jarmilu Novotných, kterým loni v prosinci krajský soud nepravomocně uložil za únos a vydírání nepodmíněné tresty na sedm let a čtyři roky.

Na návrh dozorujícího státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně vzal podle něj ve středu Okresní soud v Uherském Hradišti dva obviněné do vazby. Více informací k případu zatím NCOZ poskytovat nebude.

autor: Zdenek Čík
Spustit audio

Související