Policie obvinila 24 bývalých i současných starostů kvůli podvodům s dotacemi

1. únor 2013

Celkem 27 lidí obvinila protikorupční policie kvůli neoprávněnému čerpání dotací na opravu škod způsobených povodněmi. Mezi obviněnými je 24 bývalých i současných starostů a jeden místostarosta z Ústeckého kraje. Další dva lidé zpracovávali znalecké posudky.

„Od října 2009 do května 2010 měli neoprávněně získat finanční prostředky z dotačního titulu ministerstva pro místní rozvoj ohledně zničení či poškození obecního majetku,“ řekl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

„V žádostech o dotace měly být nepravdivé údaje, které pojednávaly o tom, že obce byly postiženy přívalovými dešti, které měly zničit a poškodit obecní majetek, a to z 80 až 100 procent. Podle našich závěrů majetek obcí jakoukoliv živelní pohromou nebo nadměrnými přívalovými dešti poškozen nebyl,“ dodal.

Podle protikorupční policie jednali někteří obvinění po vzájemné dohodě. Na ministerstvu pro místní rozvoj prý ale žádný z nich nepracuje. Resortu měli způsobit škodu ve výši 125 milionů korun, další více než 3 miliony se obviněným vyčerpat nepodařilo, protože úřad chyby odhalil.

Podle Marka Ženkla z ministerstva tehdy resort nechal u žádostí, u kterých byly pochybnosti o výši škody, udělat audit a celou věc předal policii. „Ceny a rozsah prací a použitého materiálu byly v těchto podkladech tak výrazně nadhodnoceny, že ministerstvo pro místní rozvoj to nechalo zkontrolovat a zjistilo se, že tam nebude asi všechno v pořádku,“ vysvětlil.

„Dle našich dostupných informací se starostové nechali přemluvit Inženýrskou stavební agenturou, která pomáhá se získáváním dotací a pořádáním výběrových řízení na zhotovitele staveb. Tato agentura oslovila starosty s tím, že jim sežene peníze na opravu silnic poškozených přívalovými dešti a dokumenty nutné k dotaci sama zpracovala,“ popsal Ženkl.

Inženýrská stavební agentura tak obcím pomohla k novým kanalizacím a dalšímu vybavení. Jenže podle obvinění šlo o podvod. Navíc firma nejen zpracovávala žádosti o dotace, ale často i vyhrávala výběrová řízení.

Úředníci jsou stíháni pro trestný čin dotačního podvodu, někteří z nich i kvůli úvěrovému podvodu a zneužití pravomoci. Hrozí jim až 12 let vězení. Jeden z obviněných, starosta Huntířova Josef Záruba, se případného postihu nebojí a je připraven se obhájit s tím, že neudělal nic špatného.

Protikorupční policie se podle Jaroslava Ibeheje zhruba před dvěma lety zabývala podobným případem a jednalo se také o obce v Ústeckém kraji. Vyšetřování bylo před několika měsíci uzavřeno a policie podala návrh na obžalování 11 lidí.

O dotacích museli vědět i zastupitelé

Předseda Svazu měst a obcí a kladenský primátor Dan Jiránek z ODS si myslí, že o podivných dotacích museli vedle starostů vědět i další zastupitelé.

„O přijetí dotace, vůbec o žádosti o dotaci u nás na městě, rozhoduje zastupitelstvo, nikoliv starosta nebo primátor. Úplně nerozumím tomu, proč by měli být na vině jenom starostové. Jestli v té obci nepršelo, tak to přeci věděli všichni zastupitelé,“ podotkl ve Stalo se dnes.

Dotace podle něj navíc musela být v rozpočtu, který všechna města zveřejňují na internetu, takže si starosta, zastupitelstvo i občané mohli zjistit, jestli obec dotaci čerpá, nebo ne.

S Jiránkem souhlasí i Martin Kameník z protikorupčního sdružení Oživení. Vrcholným orgánem každé obce je zastupitelstvo. Otázkou ale je, nakolik jsou v něm vyvážené síly. „Mohlo to být i tak, že zastupitelé prostě respektovali názor pana starosty a schválili to bez problémů,“ domnívá se.

autoři: rep , mkk , sib
Spustit audio