Policie hledá svědky nehody vlaků u Ronova nad Doubravou

7. březen 2019 08:15

Policie začala nehodu dvou vlaků u Ronova nad Doubravou vyšetřovat jako obecné ohrožení z nedbalosti. Nehoda se stala v pondělí odpoledne. Při srážce osobního a manipulačního vlaku bylo zraněných několik lidí. Policie teď hledá cestující, kteří by k celé události mohli podat svědectví.

Vyšetřovatelé potřebují sehnat lidi, kteří v době havárie jeli v osobním vlaku. Poté, co jim z vozu ven pomohli hasiči a než záchranáři ošetřili a odvezli zraněné, zbylí cestující totiž odešli domů. Nehoda se stala několik set metrů od okraje Ronova. A právě tyto lidi potřebují vyšetřovatelé kontakotvat, říká krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Bezprostředně po té srážce je prvním úkolem pomoct zraněným. Z toho důvodu zřejmě ti, kteří zraněni nebyli, vystoupili z vlaku a odešli. Pokud někdo v tom vlaku cestoval, vystoupil a odešel domů, a nehovořil s kriminalisty, tak bychom byli rádi, kdyby se ozval na linku 158.“

U Ronova nad Doubravou na Chrudimsku se 4. března 2019 srazil osobní vlak s manipulačním vlakem

Zdravotníci museli do nemocnic odvézt celkem pět licí. Tři zranění byla lehká a dvě vážnější. Nehoda byla vlastně ukázkovou spoluprací posádek záchranářů i hasičů ze dvou krajů. Nedaleko od místa nehody je totiž hranice Středočeského a Pardubického kraje. Nehoda se sice stala ještě na Pardubické straně, ale hasičům i záchranářů pomáhali i jejich kolegové ze středních Čech. Navíc na místo letěl ještě vrtulník z Hradce Králové, ten ale nakonec odletěl zpět prázdný.

Selhal zřejmě lidský faktor

Příčinami nehody se zabývá drážní inspekce, zatím žádné závěry nemá. Pravděpodobně se ale jednalo o selhání lidského faktoru, tedy že za událost může konkrétní osoba. Jde ale o to, která, říká mluvčí drážní inspekce Martin Drápal: „Drážní inspekce mimořádnou událost, která se stala v Ronově, nadále šetří. V tuto chvíli je vyšetřování teprve na začátku. Víme, že pravděpodobnou příčinou této mimořádné události, bylo selhání lidského faktoru, což budeme dále prošetřovat, stejně tak, jako technický stav drážních vozidel, která byla na mimořádné události zůčastněna.“

Přestože podle snímků z místa šlo jen o „ťukanec“ dvou vlaků, byla škoda (především na osobním vlaku) vyčíslená na víc než jeden a půl milionu korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související