Policejní statistika

30. leden 2006

Na Uherskohradišťsku se v loňském roce stalo méně dopravních nehod a ubylo také trestných činů. To je obecné shrnutí statistické zprávy, kterou zveřejnili zástupci Okresního ředitelství Policie České republiky v Uherském Hradišti.

Dopravních nehod se v loňském roce stalo celkem 1966. Což je o 76 méně než v roce 2004. Zemřelo při nich 24 lidí to je o dva méně než před rokem a ze stovky na 78 se snížil i počet těžce zraněných. Celková bilance je tedy o něco lepší než v roce předchozím, policisté se ale s tímto stavem nehodlají smířit a chtějí kontroly na silnicích ještě více zpřísnit.

"Nejvíce mě mrzí naprostá lhostejnost a nezodpovědnost všech účastníků silničního provozu. Na silnicích přibývá agresivita, řidiči motorových vozidel často bezdůvodně předjíždí." - řekl vedoucí Dopravní služby Josef Hnilička.

Nejčastější příčinou dopravních nehod je nepřiměřená rychlost, nesprávný způsob jízdy, špatné předjíždění nebo nedání přednosti v jízdě.

"Řidiči kamionů předjíždějí na nepřehledných místech a tím značně komplikují a znebezpečňují silniční provoz." dodává Josef Hnilička.

Příkladem takového chování je tragická dopravní nehoda, která se stala loni v červenci v Bánově, při které zahynul řidič kamionu a další tři lidé byli těžce zraněni.

Podle slov zástupce ředitele Pro uniformovanou policii Miroslava Habáníka kriminalisté v loni řešili 1922 případů, což je o 186 méně než v roce 2004. Polovinu z nich se jim podařilo objasnit. 50% trestných činů se pohybovalo v oblasti majetkové činnosti. Výrazně stoupá kriminalita osob, které již byly v minulosti trestány.

Spustit audio