Policejní snajpři se vrací čistit Zlínsko od divočáků. Odstřelovačů už ale bude méně než loni

19. leden 2018 09:35

Do ohniska nákazy afrického moru prasat se od příštího týdne vrátí policejní odstřelovači. Informaci potvrdila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Nasazení asi deseti odstřelovačů schválilo Ministerstvo vnitra na žádost Ministerstva zemědělství.

V oblasti budou podle Evy Kropáčové působit dva týdny.

Policejní odstřelovači při svém minulém působení ulovili v oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku 141 divočáků.

Kvůli boji s africkým morem prasat se navíc od pátku zvýší odměna za zastřelené divoké prase na 8000 korun. Vzroste i odměna za nalezení uhynulého kusu v celé České republice, nyní se vyplácí 3000 až 4000 korun.

Nyní se v oblasti nejvíce zasažené morem vyplácí za zastřelení divočáka 4000 korun. Zlínský kraj v pondělí kvůli boji s nákazou navštíví ministr zemědělství Jiří Milek.

„Od 19. ledna bude výše zástřelného výrazně navýšena, a to na osm tisíc korun za kus. Současně je navýšeno nálezné v celé ČR i v oblastech s rizikem výskytu afrického moru prasat s cílem podpořit provádění aktivního vyhledávání uhynulých divokých prasat, které umožní jejich laboratorní vyšetřování a poskytne nezbytné informace o aktuální nákazové situaci a jejich změnách a trendech,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš.

Související