Policejní psovodi obchází Vírskou přehradu. Kontrolují zákaz vstupu v ochranném pásmu

Povodí Moravy letos spolupracuje s policejními kynology na ochraně důležitých vodárenských zdrojů. Vír na Vysočině, jehož hladina je letos asi patnáct metrů pod standardní výškou, slouží k zásobování zhruba půl milionu lidí. Vodu využívá i Brno.

Policejní psovod Lukáš Čejka prochází se psy přehradu, kde má vytipovaná místa, která jsou náchylnější k porušení zákazu vstupu – kam se chodí lidé koupat nebo i pro pytláky. Dvojhlasný štěkot policejních psů Indyho a Area se ozve po okolí přehrady v případě, že pes ucítí osobu tam, kde by se neměla nacházet a přivolá tak svého psovoda.

Psovodi na Vírské přehradě

Teď v horkém létě se tu občas ve vodě ochlazují lidé. Výjimkou nejsou ani rybáři, kteří sedí v zákoutích břehů se zásobami háčků, vlasců nebo i piva. „Na vodárenských nádržích je velmi pečlivě voleno složení rybí osádky tak, aby tam nedocházelo k nežádoucím jevům a aby tam byl navozen rovnovážný stav,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař, proč rybáři nesmí v nádrži lovit.

Na Vírské přehradě je kvůli suchu letos málo vody

Na vyasfaltované cestě běžně potkáte cyklisty i chodce, jelikož pohyb zde není omezen, ovšem v bezprostředním okolí přehrady by se lidé pohybovat neměli. Jedná se o ochranné vodárenské pásmo prvního stupně. „Je tady zákaz koupání, kempování, rybolovu a vstupu cizím osobám,“ říká mluvčí policie Stanislava Miláčková a dodává, že lidé, kteří nařízení poruší, můžou dostat pokutu až 20 tisíc korun.

Policejní psi na Vírské přehradě
autor: Alena Hesová
Spustit audio