Polární výzkum bez peněz. Výsledky vědců z Masarykovy univerzity jsou podle ministerstva průměrné

Ministerstvo školství příští rok finančně nepodpoří polární výzkum vědců z Masarykovy univerzity v Brně. Stát projekt na Antarktidě financoval posledních deset let. Důvodem pro nepřidělení další dotace jsou podle ministerstva školství průměrné výsledky dosavadní práce vědců. Hodnocení vzešlo z mezinárodní analýzy projektu.

O variantě, že projekt Czech Polar bude muset na Antarktidě skončit, zatím vědci neuvažují. Dvanáctičlenná expedice by podle plánu měla na ostrov Jamese Rosse odcestovat začátkem ledna. Zástupci univerzity mezitím jednají s ministerstvem školství o možném přesunu projektu do jiného dotačního programu, který by lépe odpovídal specifickému výzkumu na Antarktidě.

„Velké výzkumné infrastruktury byly stanoveny pro činnosti na území České republiky, tam se nepočítalo s tím, že by se to rozvíjelo v nějaké  vzdálené krajině. Potíž v antarktickém výzkumu spočívá v tom, že výsledky jsou dlouhodobé. Tam se dělají pozorování klimatických změn, ale ten výsledek nemůže být z roku na rok. Na to ten dotační titul nebyl nastaven,“ vysvětluje děkan Přírodovědecké fakulty Tomáš Kašparovský. Podle něj by tak bylo ideální, kdyby se podařilo pro polární výzkum vytvořit zvláštní dotační kategorii.

Čtěte také

Podpora projektu v příštích letech

Výzkumníci předpokládají, že by se konečný výsledek ohledně podpory projektu mohli dozvědět na jaře 2020. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová uvedla, že se o možné podpoře ze strany státu zatím stále jedná. Ve hře je i varianta, že by prostředky poskytl jiný resort než ministerstvo školství.

Financování

Podle děkana Kašparovského může Přírodovědecká fakulta v případě nutnosti použít prostředky z finančních rezerv. Možností je také spolupráce se soukromým sektorem. Člen vědecké výpravy Daniel Nývlt se ale domnívá, že podpora ze strany firem je pouze dočasným řešením.

„Není možné se na to dívat tak, že to musí vyřešit soukromý sektor. Česká republika je konzultativním členem smlouvy o Antarktidě, těch smluvních partnerů je 29 na celém světě. Tyto státy rozhodují o tom, co se děje a bude dít v Antarktidě a vždy je to v zájmu státu, aby si udržel konzultativní statut,“ říká Daniel Nývlt, člen vědecké expedice CzechPolar.

Aby mohli vědci projekt dále rozvíjet, potřebovali by na provoz polární stanice získat 15 milionů korun. Jak ale upozorňují, jenom náklady na dopravu tvoří asi 60 % částky. Pokud by se zástupci univerzity se státem na dlouhodobém financování nedohodli, museli by vědci polární stanici opustit. Případný odchod by ale stál zhruba 200 milionů korun.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související