Pokut od kraje přibývá, provozovatel dekontaminační plochy v Šakvicích je ale neplatí a nereaguje

Zbytky látek po ropných haváriích jsou uložené v nádrži na dekontaminační ploše v Šakvicích na Břeclavsku. Její provozovatel dostal během posledních měsíců několik pokut od kraje i inspekce životního prostředí.

Obec jako vlastník pozemku stále nesouhlasí s takovým využitím plochy, která je zkolaudovaná jako polní hnojiště. Trvale může rozhodnout hustopečský stavební úřad, ten ale případ řeší již pátým rokem.

Nezávislá starostka Šakvic Drahomíra Dirgasová už sedm let bojuje za to, aby provozovatel nebezpečné látky vyklidil. „Jsem z toho znechucená a nechápu, jak někdo mohl vydat integrované povolení na stavbu, která za tímto účelem není zkolaudovaná.“ I přes to, že dala starostka podnět k inspekci na kraj, do dneška nemá informaci, zda se situace nějak posunula.

Hnojiště slouží k likvidaci nebezpečných látek, Šakvice usilují o zákaz provozu

Dekontaminační plocha v Šakvicích

Vedení Šakvic na Břeclavsku nesouhlasí s provozem prozatimní dekontaminační plochy na kraji obce. Soukromá firma podle radnice areál využívá k likvidaci nebezpečných látek.

Od poslední návštěvy redaktorky Českého rozhlasu se ale něco změnilo, i když to obec neví. Krajský úřad kontroloval, jestli dodržuje provozovatel všechny podmínky takzvaného integrovaného povolení. Neměl v pořádku dokumenty, přestal komunikovat, a proto dostane od kraje podle jeho mluvčí Moniky Brindzákové v pořadí třetí pokutu. „Nebylo možné řádně provést kontrolu potřebných dokladů, protokol byl zaslán provozovateli, ten vůči němu námitky nepodal. A ani jedna z pokut nebyla zatím uhrazena.“

Pochybení u provozovatele odhalila Česká inspekce životního prostředí. „Na základě kontroly přestal s inspekcí komunikovat. Proto mu byla uložena pokuta za porušení zákona o kontrole ve výši 450 tisíc korun,“ dodává mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová

Vedení společnosti ESET, která plochu provozuje, nereaguje na telefonáty, sms zprávy ani e-maily Českého rozhlasu. Pro další posun celé situace je klíčové rozhodnutí stavebního úřadu v Hustopečích, který zamítl žádost poprvé v roce 2015, od té doby mu kraj rozhodnutí několikrát vrátil.

autor: Alena Hesová
Spustit audio