Pokojové rostliny do tepla i do chladna

Které rostliny pěstovat v teplých a suchých bytech? A kterým se bude dařit tam, kde by nám drkotaly zuby? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

V chladných místnostech v současnosti pěstujeme rostliny, které se od konce 19. století velmi často objevovaly v temperovaných halách, bytech. Vrací se doba pěstování klívií, břečťanů, fatsií, asparágusů, kořenokvětek. Ty totiž docela vítají střídání teplot dne a noci. Do chladného či temperovaného bytu, haly, zimní zahrady se hodí třeba araukárie, arálie, krásné jsou aukuby, brsleny. Ty spolu s kaméliemi a některými druhy azalek, s oleandry, snášejí dokonce i pokles teploty pod 0 °C a poté postupné oteplování.

Hrnkové růže mají rády chladno a vzdušno

V chladných prostorech budou dobře žít a vzkvétat ibišky a trochu méně známé abutilony. Za solidní, chladné pěstování se v zimě odmění květy třeba kaly. A bramboříky a primule a hrnkové růže. Ty chladno a vzdušno mají také rády.

Ještě bych připomněl možnost pěstování různých druhů kapradin a květin, které mají krom své krásy další přidanou hodnotu. Vavřín, tedy po kulinářsku bobkový list, můžeme použít na ozdobu hlav různých laureátů a bakalářů. No a myrta, krom léčitelského a kuchyňského užití, zdobívá svatební šaty.  

Zamiokulkas patří do teplé místnosti, ale nepřelít a nedávat na přímé slunce

Suchý, teplý prostor, ve kterém neklesají ani noční teploty, z kvetoucích rostlin snášejí různé bromelie (bilbergie, guzmánie, tillandsie, kryptantusy). Aby se jim dobře dařilo, dáváme jim vodu nejen do květináče, ale i do listových růžic. Stejně dobře se v teple a suchu ‚uhnízdí‘ begonie (i ty okrasné listem), velké množství druhů arónovitých (některé kvetoucí, jiné hezky olistěné), jako jsou monstery, philodendrony, aglaemony, potosy, lopatkovec (spatyfylum), anturie a možná i překvapivě arónovitý sukulentní zamioculcas. Sucho a teplo snese spousta druhů sukulentů. U nich je nutné hlídat, aby neměly více tepla, než odpovídá světlu. Pak by se nehezky vytahovaly.

Do teplých, suchých prostor se hodí draceny a dračinky, různé druhy palem. Osobně bych byl pro návrat ‚zelíček‘, tedy tradeskancií a jim příbuzných druhů, které se mohou pěstovat i v hydroponii. V teple a suchých podmínkách prosperuje i voskovka (hoya).“      

 

Spustit audio

Související