Pohlceni druhou vlnou. Dokument o zahraničních studentech, kteří strávili pandemii v Brně

2. září 2021

Poslechněte si dokument, který natočil Filip Gažo – slovenský student Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU.

Studenti se minulý akademický rok ocitli v situaci, kdy probíhala v podstatě veškerá výuka online. Mnoho z nich tím pádem zůstalo doma. Studentům, kteří byli ubytovaní na kolejích, stačilo sbalit kufry, které byly beztak z větší části ještě nevybalené, a zamávat vrátnému na rozloučenou. Proto by nás mohlo poněkud zaskočit, že koleje nebyly prázdné, dokonce je obýval slušný počet mladých lidí. Proč tomu tak ale bylo?

Asi není překvapením, že většina z nich byli cizinci. Ať už Slováci, Rusové či Japonci, kteří jsou řádnými studenty vysokých škol, anebo kdokoliv další v rámci studijního programu Erasmus. Každý z nich má svůj příběh a důvody, proč na koleji zůstal. Řeč je o vysokoškolské koleji Astorka v Brně, kterou primárně obývají studenti JAMU.

Poslechněte si dokument, ve kterém hovoří Miguel Couso Martínez, Ekaterina Krovateva a Nikolai Kolmogortcev.

autor: Filip Gažo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.