Podpora filmařů v Pardubickém kraji filmovou turistiku nenastartovala

18. březen 2019 09:15

Několik let podpory filmařů zatím z Pardubického kraje cíl filmové turistiky neudělalo. Natáčení má ale přínos pro místní subjekty a je pro místa v kraji dobrou reklamou.

Hejtmanství v předchozích letech rozdělilo na vznik filmů několik milionů korun. V regionu také působí Východočeská filmová kancelář, jejímiž členy jsou kraj a organizace a firmy z cestovního ruchu. Kancelář spolupracuje s producenty filmů, televizních pořadů i reklamních a hudebních spotů.

Netočil se tady Pán prstenů

„Netočil se u nás Pán prstenů nebo Amélie z Montmartru, aby z toho byl samostatný turistický produkt. Ale že na Veselém Kopci vznikala pohádka Lotrando a Zubejda nebo na hradě Kunětická hora Arabela, lidé v povědomí mají, i když to nezvýší návštěvnost o několik procent,“ řekla ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. Podle ní má natáčení v regionu dílčí ekonomický přínos pro města, obce, podnikatele i vlastníky budov, kde se filmaři pohybují.

Arabela i Lotrando. Po stopách filmů, které se točily u vás za domem

Záběr z natáčení filmu Lotrando a Zubejda před polygonální stodolou na Veselém Kopci v roce 1996

Příroda Králického Sněžníku, litomyšlský zámek nebo lidové stavby Vysočiny lákají filmaře už desítky let. Do Pardubického kraje míří i zahraniční filmové štáby.

Mezi oblíbené filmové lokace kraje patří historické náměstí v centru Pardubic, lidová architektura na Veselém Kopci, hrady a zámky, ale také brownfieldy, tedy bývalé průmyslové areály. Filmaře přitahuje i pardubické letiště a závodiště. „V loňském roce u nás poptávala produkce nějakou přehradu či lom, kde by mohlo auto sjet ze silnice a spadnout do vody,“ uvedla Lucie Ondráčková z filmové kanceláře.

Statisíce pro filmové projekty

Hejtmanství zavedlo v roce 2015 filmové granty. Měly napomoci ekonomice, nalákat do regionu filmaře a propagovat kraj. Podmínkou získání podpory bylo, aby snímky vznikly zcela, nebo částečně na území regionu. První rok získalo příspěvek sedm filmových projektů, mezi něž hejtmanství rozdělilo milion korun. Byly mezi nimi dokumentární filmy, pohádka i celovečerní snímek. Podporu 100 000 korun získaly například celovečerní snímek Já, Olga Hepnarová a dokument Smrt na zámečku.

V roce 2017 hejtmanství od vypsání grantů ustoupilo. Peníze ale nadále přiděluje individuálně projektům, na nichž má kraj zájem. Přispělo tak například na dokončení filmu o Vilémovi z Pernštejna nebo na natočení dokumentu o pardubické umělecké rodině Vokolkových.

Veronika Žilková a Ondřej Malý natáčí na třídě Míru v Pardubicích

Vloni Pardubický kraj přispěl 750 000 korunami na vznik romantické komedie LOVEní režiséra Karla Janáka. Většina záběrů v exteriéru vznikala v Pardubicích, do kin snímek vstoupí 21. března. Dalších 200 000 korun dal kraj na vznik dokumentu České televize Brno o výtvarníkovi Josefu Váchalovi. V Litomyšli vlastní hejtmanství Portmoneum, které Váchal vyzdobil svými nezaměnitelnými kresbami.

Spalovač, Arabela a další

„Ekonomický příliv, který jsme si od toho slibovali, podpora filmařů nepřinesla. Pro velké filmy není zajímavá. Ale třeba tvůrci snímku LOVEní s ní byli spokojení, pro ně to byla významná částka,“ řekl ČTK krajský radní pro sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný (Koalice pro Pardubický kraj).

Filmaři se Pardubickému kraji nevyhýbají. Například v pardubickém krematoriu natáčel Juraj Herz film spalovač mrtvol a v Bystrém u Poličky Vojtěch Jasný snímek Všichni dobří rodáci. Bývalý klášter v Podlažicích na Chrudimsku využil Jiří Strach jako kulisu pro třídílný televizní film Ďáblova lest a hrad Kunětická hora posloužil filmařům v pohádkovém seriálu Arabela. Známý skanzen Veselý Kopec se objevuje v několika pohádkách, předloni se tam natáčela i vánoční pohádka České televize Nejlepší přítel. V Pardubicích se zase točily filmy o Janu Palachovi nebo Operaci Silver A.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

  • Ester Geislerová hledá v Pardubicích lásku

    Na Třídě Míru se objevil Jakub Prachař, Veronika Žilková, Martin Písařík a především Ester Geislerová. Režisér Karel Janák, začal totiž v Pardubicích natáčet novou komedii.