Podplameník s červenou cibulí a zakysanou smetanou

Takzvaný podplameník byl v našich končinách vlastně taková pizza. Bývala to placka připravená ze zbytku chlebového těsta, která se zdobila tím, co bylo po ruce.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 4 g droždí
  • cca 200 ml vody nebo piva
  • 1 lžička soli
  • 25 g oleje

na náplň:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • kozí sýr dle chuti
  • cca 250 g červené cibule
  • brusinky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Droždí rozdrobíme do trošky vlažné vody, rozmícháme a smícháme s moukou, olejem a vodou (té dle potřeby případně přidáme).
  2. Osolíme a vypracujeme hladké těsto.
  3. Dáme ho do mísy vymazané olejem a necháme na chladném místě alespoň 12 hodin (případně i celý den v lednici).
  4. Před dalším zpracování necháme těsto asi hodinu na lince.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli zpěníme na oleji.
  6. Zakysanou smetanu ochutíme solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a smícháme s brusinkami.
  7. Z těsta vytvarujeme placky, které přeneseme na plech s pečicím papírem.
  8. Potřeme smetanou, posypeme cibulí a nakrájeným kozím sýrem.
  9. Okraje těsta potřeme olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
  10. Pečeme dokud okrajem nezezlátnou.

autor: Zuzana Plíšková