Podplameník s červenou cibulí a zakysanou smetanou
Takzvaný podplameník byl v našich končinách vlastně taková pizza. Bývala to placka připravená ze zbytku chlebového těsta, která se zdobila tím, co bylo po ruce.
Budete potřebovat
na těsto:
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 4 g droždí
- cca 200 ml vody nebo piva
- 1 lžička soli
- 25 g oleje
na náplň:
- 1 kelímek zakysané smetany
- kozí sýr dle chuti
- cca 250 g červené cibule
- brusinky
- sůl, pepř
Postup:
- Droždí rozdrobíme do trošky vlažné vody, rozmícháme a smícháme s moukou, olejem a vodou (té dle potřeby případně přidáme).
- Osolíme a vypracujeme hladké těsto.
- Dáme ho do mísy vymazané olejem a necháme na chladném místě alespoň 12 hodin (případně i celý den v lednici).
- Před dalším zpracování necháme těsto asi hodinu na lince.
- Na kolečka nakrájenou cibuli zpěníme na oleji.
- Zakysanou smetanu ochutíme solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a smícháme s brusinkami.
- Z těsta vytvarujeme placky, které přeneseme na plech s pečicím papírem.
- Potřeme smetanou, posypeme cibulí a nakrájeným kozím sýrem.
- Okraje těsta potřeme olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
- Pečeme dokud okrajem nezezlátnou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka