Podnikatelem Zlínského kraje je Čestmír Vančura. Je houževnatý a pracovitý, rozhodla porota

Podnikatelem roku 2018 ve Zlínském kraji je Čestmír Vančura, spolumajitel a ředitel pro strategický rozvoj zlínské průmyslové Kovárna VIVA.

Kovárna se specializuje na výrobu zápustkových výkovků z oceli a jejich obrábění. K jejím zákazníkům patří firmy z automobilového průmyslu, strojírenství, zemědělství i zdravotnictví. Ve Zlíně zaměstnává necelých 500 lidí. Výsledky krajského kola soutěže, kterou organizuje společnost EY, byly dnes vyhlášeny ve Zlíně.

Porota ocenila u Vančury především jeho pracovitost, houževnatost a věrnost tradici i kvalitě výrobků. "V 90. letech přišel s nápadem založit ve Zlíně průmyslovou kovárnu a měl kuráž aktivně oslovit své budoucí odběratele. Čestmír Vančura je také velký patriot, jenž spoustu času, peněz i úsilí soustřeďuje na společensky prospěšné aktivity a podporu kultury v regionu," uvedla vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy Magdalena Souček. Vančura je také prezidentem zlínského filmového festivalu pro děti a mládež.

Vančura dnes ocenil, že kovárna se coby tradiční řemeslo prosadila v záplavě nových technologií. "Není to úplně jednoduché, byť naše řemeslo je každý rok taky jiné a stíhá vývoj všech nových technologií, především v dopravním odvětví. Bez našich výrobků se žádné letadlo a dobré auto neobejde," řekl ČTK Vančura.

Průmyslová kovárna využívá novinek z oblasti IT a v posledních letech i robotiku. "To je obor, který se nám hodně líbí, umíme umístit techniku tam, kde nahrazuje nejtěžší práci ve vícesměnných provozech," uvedl Vančura.

Kovárna vznikla v roce 1992 coby malá výrobní dílna, v roce 2017 její obrat činil 1,4 miliardy korun, loni by to mělo být kolem 1,7 miliardy korun. Firma má plány na rozšíření výrobních ploch, které se týkají zejména dalšího zpracování produktů a zvýšení přidané hodnoty.

Loni zvítězil v krajském kole podnikatelské soutěže Stanislav Martinec, majitel vizovické společnosti Koma Modular. Firma vyrábí modulární systémy, vyrobila také český pavilon pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související