Podnikání umí nejlíp učit Obchodní akademie Hradec Králové. Ocenění převzala škola ve Vídni

5. prosinec 2018

Český rozhlas Hradec Králové vám dnes představí hradeckou Obchodní akademii a její šikovné studenty, kterým se velmi daří i ve světě. Protože tato škola nedávno získala ve Vídni i jedno významné a prestižní evropské ocenění TES Award (The Entrepreneurial School Award).

Ve studiu vítám zástupce ředitelky Obchodní akademie v Hradci Králové Ing. Zdeňka Pospíšila. A současně také dvě studentky Kateřinu Klímovou a Michaelu Vitvarovou. Tak Kateřino a Michaelo, jaký ročník studujete na obchodní akademii?
Jsme teď ve třetím ročníku ekonomického lycea. Takže snad jednou budeme budoucí podnikatelky.

Pane učiteli, jaké ocenění dostala tedy vaše škola ve Vídni?
Byli jsme vybráni za Českou republiku jako škola, která umí nejlépe učit podnikání. Setkalo se nás ve Vídni celkem 17 zemí. A my jsme byli společně s kolegyní Ing. Kábrtovou onu cenu přebrat.

Zleva: Kateřina Klímová, Ing. Zdeněk Pospíšil a Michaela Vitvarová

Jaké to bylo, když jste přijeli do Vídně a setkali se se zástupci dalších 16 škol, které toto ocenění také získaly.
Bylo to velmi zajímavé. Měli jsme dokonce i workshop, kde jsme se jednotlivé školy představovaly, a také kolegům ukazovaly, co vlastně umí, co dělají a v čem jsou výjimečné. Zajímavé to bylo také z hlediska, řekněme, jazyka, protože ani já ani kolegyně nejsme úplně ideální angličtináři, takže pro nás to byla obrovská výzva mluvit v angličtině a představit v tomto jazyce naši školu.

Chtěl bych všechny pozvat 12. prosince k nám na obchodní akademii, kde bude probíhat veletrh studentských společností.
Ing. Zdeněk Pospíšil, zástupce ředitelky Obchodní akademie v Hradci Králové

Vyzkoušet si, jaké to je v angličtině. Protože musíme říct, že celý název školy zní Obchodní akademie, SOŠ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové. Tedy vaši studenti se zaměřují i na cizí jazyky.
Je to tak. To je hodně důležitá věc umět se domluvit. Tento obor má rozšířenou výuku angličtiny, to znamená, že má i některé odborné předměty v angličtině. Ale jazyky jsou pro nás důležité, protože i druhý cizí jazyk, který nabízíme, je v pěti variantách. Nabízíme francouzštinu, španělštinu, italštinu, ruštinu a němčinu. Tedy cizí jazyky jsou pro nás velmi důležité.

Významné a prestižní evropské ocenění TES Award

Jaký jazyk jste si vybrala děvčata?
Já jsem pokračovala ze základní školy v německém jazyce.

A Míša?
Já také už studuji pátým rokem ruský jazyk. Pokračuji ze základní školy.

Kolik tedy cizích jazyků umíte? Každá jeden?
Dva. Němčina a angličtina. A ruština spolu s angličtinou.

Funguje první digitální učebna na podporu přírodovědného vzdělávání v Královéhradeckém kraji

Kraj otevřel první učebnu pro digitální vzdělávání v Královéhradeckém kraji

Královéhradecký kraj vybavuje 60 učeben středních a základních škol softwarem Corinth na podporu přírodovědného vzdělávání. Za téměř 10 milionů korun vybaví 26 středních a 12 základních škol. Hradecká obchodní akademie je první školou, na které byl tento software instalován.

Ruština a angličtina. To je dnes i na mezinárodním poli hodně důležité umět. Jezdíte při studiu jako studenti na nějaké stáže do ciziny, abyste si mohli vyzkoušet své jazykové dovednosti?
Jezdíme s rodinou na dovolenou anebo v rámci rekreace s kamarády. Ale i škola nám nabízí různé zájezdy. Byla jsem například na výměnném pobytu v Sardinii. A nedávno byl také zájezd do Španělska.

Můžeme připomenout, co všechno vaše škola nabízí studentům ke studiu, jaké předměty a obory?
Škola má čtyři obory, obchodní akademii, ekonomické lyceum, veřejnosprávní činnost a sociální činnost. První tři obory jsou spíš ekonomického směru a liší se hloubkou některých předmětů, ať už obchodní akademie účetnictvím, veřejná správa má spíše na starost právo a veřejnou správu jako předmět, ekonomické lyceum je obor, který je takový, řekněme, napůl ekonomický a napůl gymnaziální. To znamená, mají jak všeobecné předměty, tak ekonomické. A potom máme možná trochu netypický obor sociální činnost. To je obor zaměřený směrem k sociální péči nebo na úřady, vždy směrem k sociální věci.

Naše studentské firmy získaly ocenění Junior Achievment za nejlepší školu v podnikání v ČR

Je zájem ze strany studentů?
Myslím, že zájem je. Máme v podstatě každý rok zhruba 450 přihlášek. Takže o školu je velký zájem. Jsme jedna z mála škol, která si může studenty vybírat. Doufám, že tento trend nám zůstane i v dalších letech.

Kateřino a Michaelo, proč jste si vybraly právě tuto školu? Protože dříve se na obchodní akademii chodilo proto, aby se děvčata naučila dobře psát na psacím stroji. A teď nevím, jestli vůbec víte, co to psací stroj byl. Kateřino?
Jeden z důvodů, proč jsem si vybrala obchodní akademii a zejména ekonomické lyceum, byla angličtina. Protože máme odborné předměty v angličtině, což mě hrozně lákalo. Teď aktuálně máme ve třetím ročníku obchodní korespondenci v angličtině a ekonomiku v angličtině. A věřím, že máme velkou šanci dostat se na vysokou školu, protože jsme napůl gymnázium a současně máme i ekonomické vzdělání.

Zleva: Jakub Schmidt, Kateřina Klímová, Ing. Zdeněk Pospíšil a Michaela Vitvarová

A Míša?
Já jsem měla na výběr mezi gymnáziem a obchodní akademii. Ale nechtěla jsem studovat gymnázium, protože to je jen takové všeobecné. Ekonomické lyceum se mi také moc líbilo kvůli angličtině. A ještě podotknu, že jsme měli v prvním ročníku i biologii v angličtině. Což je trošku netradiční pro náš obor, ale je to skvělé na slovní zásobu. Protože z biologie i z ekonomiky máme spoustu nových a užitečných slovíček do angličtiny a do slovní zásoby.

Teď by mě zajímalo, jak se učíte podnikat? Protože jsem slyšel, že ve škole zakládáte i nějaké fiktivní firmy. Tak jak to probíhá?
V naší škole se zakládají jak fiktivní firmy, tak studentské firmy. Obchodní akademie zakládá fiktivní firmy a ekonomické lyceum studentské firmy. My to máme těžší v tom, že reálně obchodujeme a reálně firmu zakládáme. Tím pádem si i zákazník bude moci reálně koupit náš produkt.

Kmenové učebny

Zaznělo produkt. To je důležitá věc. Protože asi základem každého podnikání, ať už je to o produktech nebo o nějaké myšlence, nápadu, nebo nějaké službě, je vždy přijít na trh s něčím novým, co lidé nemají. A zaplnit díru na trhu, jak se říká.
Naše třída se rozdělí na 15 a 15 lidí a každá skupina zakládá svoji studentskou firmu. Tento rok jsme se obě skupiny shodly a založily ekologické firmy. Má studentská firma se jmenuje Kiškiš a vyrábí povoskované pytlíky na svačiny, které krásně drží tvar. Jsou z látek, které už by nenašly využití. Voskujeme výhradně z včelího vosku a tím chceme nahradit jednorázový plast v podobě svačinových igelitových sáčků.

Úžasné. Takže ekologické zaměření do budoucnosti.
Ano, určitě.

Na veletrhu fiktivních firem

Vy jste generace, která by naši planetu mohla i v tomto směru jednou zachránit. Protože naše generace, pane učiteli, už to asi nezvládne, viďte? Protože my jsme na to nějak nemysleli. Jste tedy potěšen, když slyšíte, že mají vaši studenti takové ekologické zaměření?
Určitě. Byť jsem byl na začátku trochu v rozpacích, protože jsem netušil, jak onen výrobek bude vypadat a jaké bude jeho využití. A musím říct, že mě studenti přesvědčili, že to má význam a že je ten výrobek dobrý.

Čtěte takéObchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové

Na závěr bychom ještě měli pozvat na veletrh, který už brzy chystáte v Hradci Králové. Tam studenti mohou ukázat své nápady a výrobky. Mohou je zužitkovat a prodávat. Je to tak?
Přesně tak. Chtěl bych všechny pozvat 12. prosince k nám na obchodní akademii, kde bude probíhat veletrh studentských společností. Přijede 23 firem z celé České republiky a dvě ze Slovenské republiky. A skutečně v rámci veletrhu budou studenti prodávat své výrobky, které vymysleli a se kterými potom půjdou i do soutěže. Ta se uskuteční až v dubnu v rámci národního finále studentských společností Praze.

12. prosince v Hradci Králové ve vaší školní budově. Což je zrekonstruovaný Ústav hluchoněmých nebo také jinak řečeno Rudolfinum na Pospíšilově třídě, viďte?
Ano.

Tak se běžte podívat, milí posluchači. Protože veletrh je otevřen i pro širokou veřejnost. Všichni se mohou přijít podívat.
Je to tak. Těšíme se na všechny návštěvníky.

Zleva: Michaela Vitvarová, Jakub Schmidt, Ing. Zdeněk Pospíšil a Kateřina Klímová

Děkuji moc, že jste dnes k nám přišli a mohli jsme si popovídat o vašich podnikatelských vizích a plánech do budoucnosti. Ať se vám všem daří v životě a ať má obchodní akademie v Hradci Králové dál takové šikovné studenty.
Děkujeme moc za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.