Podmínky pro lyžování se ve Zlínském kraji postupně zlepšují. Mráz pomáhá umělému zasněžování

2. leden 2020 11:22

Mírná zima zatím milovníkům zimních sportů příliš nepřeje. Přesto se situaci provozovatelé areálů snaží zlepšit alespoň technickým sněhem. Výrazně pomohl pokles teplot.

Podmínky pro lyžování se ve Zlínském kraji postupně zlepšují. Provozovatelé zimních středisek využili mrazivé počasí posledních dní k výrobě technického sněhu, mnohde jsou sněžná děla v provozu i přes den. Otevřeno však zatím mají především areály ve vyšších polohách regionu.

V provozu je lanovka, čtyři vleky a pět sjezdovek. Podmínky jsou průměrné, zatím nám ale počasí dovoluje zasněžovat, takže se každým dnem zlepšují.
Miroslav Maczko, Ski centrum Kohútka

Mezi svátky zahájilo provoz Ski centrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku, na svazích tam leží od 20 do 40 centimetrů sněhu. „V provozu je lanovka, čtyři vleky a pět sjezdovek. Podmínky jsou průměrné, zatím nám ale počasí dovoluje zasněžovat, takže se každým dnem zlepšují. Když jsou dobré teploty, zasněžujeme i přes den, ale tak, abychom lidem neztížili lyžování. Na víkend bychom chtěli otevřít další sjezdovky. Na zájem lyžařů si nestěžujeme, jezdí,“ řekl zástupce střediska Miroslav Maczko.

Po nucené více než týdenní odstávce způsobené oteplením a nedostatkem sněhu obnovilo na Nový rok provoz středisko Troják na Kroměřížsku. Otevřená je tam hlavní sjezdovka, na které leží průměrně 35 centimetrů sněhu.

Čtěte také

„Podmínky se výrazně vylepšily, do středy hlásí mráz, takže budeme pokračovat ve výrobě sněhu. Sjezdovka je v pořádku, ještě nám chybí vyrobit vrstvu sněhu pro ski park, který je zatím mimo provoz. Zasněžujeme i přes den, dokud se situace nestabilizuje, pojedeme ve dne v noci. Zájem lyžařů je silný,“ uvedl provozovatel areálu Jakub Juračka.

Od první poloviny prosince je denně v provozu lyžařské středisko ve Stupavě na Uherskohradišťsku. „Zasněžujeme v noci i přes den, pořád mrzne, takže děla máme zapnutá. Jedou dva vleky a hlavní sjezdovka, zájem lyžařů je velký. Máme v průměru 35 centimetrů sněhu,“ řekla zástupkyně střediska Bohdana Orlová.

V nižších polohách zůstává většinou zavřeno

Otevřeno už mají i další areály v regionu. Na Vsetínsku mohou lidé vyrazit například do středisek Razula, Synot Kyčerka a Jezerné ve Velkých Karlovicích, Rališka a U Sachovy studánky v Horní Bečvě nebo do lyžařského areálu v Karolince. Od čtvrtku 2. ledna je v provozu také ski areál Soláň - Vrchol ve Vsetínských vrších. Střediska v nižších polohách kraje ale většinou nadále zůstávají uzavřena.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související