Podluží nic nepoloží aneb Rok po tornádu. Na červnovém koncertu vystoupí podlužácké soubory

24. červen 2022

Před rokem jsme sledovali zkázu, která postihla obce na Podluží. Ničivé tornádo se prohnalo přes části okresů Břeclav a Hodonín rychlostí 300 km/h a zanechalo po sobě miliardové škody. Místní se ale nevzdali a své dědiny začali zase upravovat – a do toho ještě natočili CD. Za rok odvedli pořádný kus práce a tak je na čase se sejít a zazpívat si. 

Podluží dalo světu vynikající muzikanty: Boženu Šebetovskou, Jožku Severina, ze současných třeba sólistku BROLN Kamilu Šošovičkovou-Tomšejovou. Ti všichni se hlásí k odkazu Fanoše Mikuleckého. Redaktor Jan Kosík vybral to nejlepší z jeho tvorby a dal dohromady nejen cimbálku, ale i orchestr lidových nástrojů. V brněnském studiu Českého rozhlasu se tak podařilo natočit CD, které se na koncertu rovnou pokřtí.

Vystoupí Mužáci, Ženský sbor a cimbálová muzika Slovácko mladší. Uslyšíte také Dětskou cimbálovou muziku z Lužic, CM Jatelinka z Moravské Nové Vsi, mužský a ženský sbor z Hrušek, Erteple a Dubněnku.

Koncert se koná od 19 hodin v areálu myslivecké chaty v Mikulčicích – není však vzpomínkovou tryznou na ničivé tornádo. Naopak půjde o oslavu lidskosti, soudržnosti, nezištné pomoci, dobroty a hlavně ochoty začít znovu.   

Poslouchejte nás 24. června od 19 hodin na rozhlasových vlnách, na mujRozhlas (v mobilní aplikaci a na webu) nebo sledujte YouTube kanál Koncerty Českého rozhlasu.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.