Podle inspekce nebylo poslední znečištění řeky Bečvy nebezpečné, vodoprávní úřad ale objevil fosfor

9. prosinec 2020 12:51

Výsledky rozborů vzorků vody odebrané z řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí 2. prosince splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Potvrdila to mluvčí České inspekce životního prostředí.

Inspektoři ČIŽP na místo 2. prosince vyjížděli na základě oznámení vodoprávního úřadu o úniku gelovité látky a úhynu několika ryb. Šlo o už čtvrté hlášení během tří měsíců.

Čtěte také

I tentokrát odebrali vzorky a předali do laboratoře. "Výsledky rozborů vypouštěných odpadních vod, které v místě vyústění odpadních vod z areálu Tesla Rožnov ve Valašském Meziříčí - Juřince odebrali ve středu 2. prosince inspektoři ČIŽP, splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Povolené ukazatele nebyly překročeny," uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová. 

Vodoprávní úřad objevil zvýšený fosfor

Rozbory nechal udělat také vodoprávní úřad a podle něj prokázaly zvýšené množství fosforu. Sdělil to mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš.

Mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová odpoledne řekla, že inspekce byla o výsledcích valašskomeziříčského vodoprávního úřadu informována.
"Stává se to, že se výsledky rozborů různí, není to nestandardní věc. Právě proto dělají rozbory různé laboratoře," řekla Nastoupilová. Inspekce nyní výsledky vodoprávního úřadu přijme a přidá je k předchozím případům úniků látek do Bečvy.

Inspekce ani vodoprávní úřad nekomentovaly množství fosforu. "Rozbory odebraných vzorků vody vyhotovené akreditovanou laboratoři ukázaly na nadlimitní výskyt celkového fosforu. S ohledem na předchozí události, které šetří Česká inspekce životního prostředí, jsme jí postoupili také výsledky a šetření události z 2. prosince. Vzhledem k tomu nebudeme analýzu ani hodnoty vzorků více komentovat," uvedl vedoucí odboru životního prostředí města Valašské Meziříčí Petr Křístek.

Valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek ČTK krátce po úniku z minulého týdne řekl, že uhynulých ryb bylo jen pár. "Podle místních rybářů jsou mrtvé již několik dní," uvedl starosta. Ryby se podle něj zřejmě neotrávily v Bečvě, je možné, že důvodem byla změna technologického procesu v rožnovské čistírně odpadních vod, několik ryb poté mohlo uhynout a mrtvé se mohly kanálem dostat do Bečvy. Že byly ryby mrtvé už několik dní potvrdil i jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček.

U stejného vyústění kanálu se objevila zpěněná hladina také v říjnu a listopadu. V případě říjnového úniku prokázaly podle ČIŽP výsledky rozborů ve vodě zvýšené množství niklu, v listopadu pak nadlimitní množství dusitanového dusíku.

Společnost Energoaqua provozující rožnovskou čističku odpadních vod už dříve připustila, že se nikl a dusitany do řeky dostaly právě kanálem z Tesly.

Nejzávažnější havárie z 20. září, kdy do řekly unikl kyanid a na 40 kilometrech vyhubil veškeré ryby, stále není došetřena. Případ vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta pro jeho vypracování skončí 20. prosince.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související