Podívejte se: Tisíce lidí na lešetínském fašanku ve Zlíně a vícebojaři u Lukova

3. únor 2018

Centrem Zlína dnes prošel masopustní průvod. Devatenáctý ročník Lešetínského fašanku přilákal tisíce lidí. Letošní téma bylo Zvířátka, Zvířata a Zvěrstvo. A na hradě Lukov si připoměli netradičním vícebojem výročí prvních lyžařských závodů

„Letos jsem zaječice,“ říká Marek Uhrovič, který zatím nechyběl ani v jednom průvodu. Ten prochází Zlínem už devatenáct let. V průvodu byly převlečené lišky, slepice, papoušci nebo prasata s narážkami na situaci s prasečím morem.

Průvod prošel ulicemi Lešetín I, Lešetín II a Kvítková během dopoledne a chvíli po poledni došlo i na tradiční pochovávání basy.

Fašank vymysleli zlínští umělci v čele s hercem Luborem Tokošem. „Byl úplně u zrodu, uváděl nám první fašank,“ říká jedna z organizátorek průvodu Zuzana Baťová.

Lešetínský fašank
Lešetínský fašank

Hrad Lukov na Zlínsku se zase dnes připomněl výročí prvních lyžařských závodů na území České republiky netradičním vícebojem.

Soutěžilo se ve čtyřech netradičních disciplínách a to na počest kulatého výročí prvních lyžařských závodů na území současné České republiky. Konaly se před sto dvaceti pěti lety právě pod Lukovem. Organizoval je tehdy hrabě Karel František Seilern.

Víceboj na Lukově
autor: pes

Související