Podívejte se. Lidé v Brodě sesbírali šest tisíc klíčů na památník pádu komunistického režimu

17. leden 2018

Přes šest tisíc klíčů shromáždili lidé v Uherském Brodě ve dvouměsíční sbírce. Ze sesbíraných klíčů nechá radnice vytvořit podstavec pro památník listopadové revoluce z roku 1989.

Podle mluvčí radnice Elen Sladké lidé odevzdali přes 70 kilogramů materiálu. Ze sesbíraných klíčů nechá radnice vytvořit podstavec pro památník Sametové revoluce.

Ten postaví u schodů do muzea Jana Amose Komenského, kde se v roce 1989 poprvé sešli Broďané, aby vyjádřili svou podporu studentům v Praze a protestovali proti komunistickému režimu. 

Klíče mohli zájemci od loňského listopadu odevzdávat do sběrných boxů na několika místech ve městě. Klíč patří k symbolům listopadových událostí roku 1989.

Podle Sladké se v nich objevily klíče všech tvarů a velikostí, od nejmenších klíčků z dětských hraček až po staré rezavé klíče od vrat. "Také zdroje byly velmi různorodé. Někteří lidé přinášeli jednotlivé klíče, jiní celé svazky z již neexistujících budov nebo klíčky od svých prvních automobilů, které už dávno nemají," uvedla mluvčí.

Městu se sbírkou podařilo oslovit nejen obyvatele Uherského Brodu a okolí, ale také lidi ze vzdálenějších míst.

Několik lidí  tak poslalo klíče například z Jihomoravského kraje. "Nejvíce klíčů se nashromáždilo na místě, kde se vlastně ani nesbíralo. Pracovníci technických služeb města nasbírali jen mezi sebou, svými rodinami a známými rekordních 23,7 kilogramu klíčů," uvedla Sladká.

Lidé v Uherském Brodě darovali klíče na stavbu památníku

Související