Podívejte. Lázeňské Luhačovice zaplavily stovky motorek se značkou Jawa

31. srpen 2019 12:53

Setkání uspořádal devátým rokem Jawa klub Luhačovice.

Na 400 motocyklů značky Jawa bylo dnes k vidění v Luhačovicích na Zlínsku. V tamním lázeňském areálu mohli milovníci této značky obdivovat nejstarší stroje z 30. let minulého století i moderní motocykly.

"Tradice vznikla tak, že v roce 1933 tady byl první celostátní sjezd jawistů. Bylo tu 400 motocyklů z celé republiky. My jsme po 70 letech v roce 2003 uspořádali na počest první náš sraz a navazovali jsme na tu tradici. Od té doby to děláme každé dva roky," řekl dnes ČTK pořadatel Miroslav Nakládal.

Zájem o účast na srazu podle něj roste, předloni do lázeňského města přijelo asi 350 motocyklů. "Dnes jsou staré Jawy vzácné, lidi retro zajímá a je to velmi populární," uvedl Nakládal, podle kterého přijeli letos majitelé motocyklů Jawa z celé republiky i Slovenska.

Nejstarším strojem byla Jawa z roku 1930 přezdívaná Rumpál či Jawa 350 z roku 1939. "O Jawě 350 se říká, že to byla nejkrásnější Jawa, co kdy byla vyrobená," řekl Nakládal, podle kterého byly za první republiky nejprodávanější dvoutaktní motocykly.

"Jawa vyrobila asi nejvíc 'péráků' a 'kývaček', po válce patřil pérák mezi nejlepší motocykly na světě, poté kývačka se vyvážela do sta zemí světa," uvedl Nakládal. Firma byla založena roce 1929, její jméno vzniklo složením jména zakladatele Františka Janečka, který zakoupil licenci na výrobu motocyklů Wanderer.

Zajímavostí letošního srazu byl sněžný skútr Jawa, který členové Jawa klubu objevili ve slovenských Tatrách. K vidění byly i jiné české motocykly, raritou byl stroj značky Čechie-Böhmerland z konce 20. let minulého století, který byl vyroben pro tři lidi a byl nejdelším motocyklem na světě. "Nebyl moc prodejně úspěšný, ale dnes tady patří k nejzajímavějším strojům," uvedl Nakládal.

Na sraz přijel se svou Jawou 250 z roku 1951 zvanou pérák také Petr z Kyjova. "Mám ji třetí rok, jezdím, když mám čas a chuť. Starám se o ni jako o běžnou motorku. Je to koníček od mala, zdědil jsem to po otci," řekl dnes ČTK majitel motorky, který má doma celkem tři stoje.

zdroj: ČTK

Související