"Pocta těm kteří vzdorovali"- tak se jmenuje nová výstava Muzea Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži

17. listopad 2006

Expozice poukazuje na krutost komunistického systému, který po roce 1948 likvidoval ty, jež se nehodlali smířit s totalitními praktikami KSČ.

Výstava se soustřeďuje hlavně na dokumentaci zločinů 50. let, kdy byli lidé věznění ve 13 českých a slovenských věznicích, také ve 180 vězeňských a sedmnácti koncentračních táborech v okolí uranových dolů u Jáchymova, Horního Slavkova a Příbrami. S jedním s organizátorů expozice, ředitelem Muzea Kroměřížska Jiřím Stránským, si povídal Pavel Sedláček.

Pocta těm, kteří vzdorovali, kdo je autorem této výstavy? "Ta výstava je vlastně dílem ústředí, tedy vedení Konfederace politických vězňů v České republice." Jakým způsobem je členěná? "Jejím jádrem je právě výstava připravená Konfederací politických vězňů, která je zaměřená hlavně opravdu na ten největší teror po roce 1948. Jsou tam originální dokumenty i medailony lidí jím postižených. Je členěna na perzekuci v armádě, církvi, živnostníků, rolníků, ale i spisovatelů, básníků a dalších umělců."

Jedna z vitrín je věnována Augustinu Navrátilovi z nedalekých Lutopecen. Jedná se o příspěvek Muzea Kroměřížska k této výstavě? "Chtěli jsme tady vzpomenout velmi významného katolického aktivistu Augustina Navrátila nejen v dokumentech a fotografiích. Je tu tedy třeba i jeho podomácku vyrobený cyklostyl, na kterém vznikaly tisíce jeho dopisů, podnětů i známé petice, kterou podepsalo množství lidí."

Jsou tu i dveře s okénkem, to jsou určitě vězeňské dveře, je to tak? "Ano, ty dveře jsou autentické, z vězení z Uherského Hradiště. Je to, myslím, jedna z takových silných věcí na této výstavě, protože jsou to skutečně originální dveře a když si člověk představí, co se za nimi mohlo všechno dít, tak jde opravdu až mráz po zádech. Přinesl je akademický sochař Otmar Oliva, který si je vzal při rekonstrukci věznice. Myslím, že na ně má právo, protože si také prožil v kriminálech svoje, takže je má jako jakési memento doma. Navíc máme vystaveny i jeho kresby, které vznikaly ve vězení."

Stojíme teď u takové tabulky, která ukazuje možná trochu hrozivá čísla. O co se jedná? "Je to vlastně přehled zhruba do roku 1960. Ta perzekuce samozřejmě pokračovala, ale jen v období toho prvního komunistického nátlaku bylo uvězněno 240 000 lidí. Mimosoudně dokonce perzekuováno 300 000 osob. Od roku 1948 do roku1960 bylo 234 lidí ve vykonstruovaných procesech popraveno. Ve věznicích zemřelo na následky nelidských podmínek 2000 lidí. Tato výstava potrvá do 31.12.2006," upřesnil ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský.

autor: pes
Spustit audio