Pocta Mendelovi. Střechu Českého rozhlasu Brno zdobí včelín Mendelín

14. březen 2022

V letošním roce uplyne 200 let od narození Gregora Johanna Mendela, a proto se brněnský rozhlas rozhodl oslavy pojmout velkolepě.

V sobotu 12. března byla slavnostně zahájena výstava grafik Venduly Chalánkové a Jána Obyšovského – přímo vedle budovy brněnského rozhlasu na Beethovenově 4. Výstavu si můžete prohlédnout do 21. března 2022.

Na střeše budovy byl také založen včelín, který nese pojmenování Mendelín, právě po Mendelovi, který byl nadšeným včelařem. Tomáš Görig, který má již s včelstvy na střechách budov zkušenosti, se postará o jeho správu. Jedním z cílů je mít do budoucna i vlastní rozhlasový med.

V rámci vernisáže výstavy zhlédli návštěvníci i animovaný film. Malý Johann si totiž od dětství pokládal spoustu otázek, na které celý život hledal odpovědi. A právě životní osud skromného vědce z Poodří zachycují ilustrátoři v krátkém animovaném filmu.

Návštěvníci brněnské hvězdárny mohou až do 30. dubna 2022 vyzkoušet jedinečnou „zvukovou sprchu“, která interaktivně přibližuje to, jaký Mendel byl a co měl rád. Dotyková obrazovka se speciálními prostorovými reproduktory zajistí netradiční zážitek.

Spustit audio

Související