Pocta básníku Karlu Šiktancovi – poslechněte si Heinovské noci a archivní rozhovor

25. leden 2022

Marcel Peterka, student Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na JAMU, natočil ve spolupráci se studenty druhého ročníku činoherního herectví adaptaci části lyricko-epické skladby Heinovské noci, jejímž autorem je nedávno zesnulý básník Karel Šiktanc. Tu si můžete poslechnout spolu s rozhovorem, který s Karlem Šiktancem v roce 1998 natočila Alena Blažejovská.

Heinovské noci interpretují na nahrávce Marcela Peterky studenti Zuzana Valešová a Tomáš Henry Abraham. Autor ve své nahrávce hovoří o tom, čím ho Šiktancovy verše zaujaly:

„S lyricko-epickou skladbou Heinovské noci, vydanou v roce 1960, jsem se poprvé setkal během svého studia literatury na pedagogické fakultě. Zde jsem se také podrobněji seznámil s dílem jejího autora, básníka, překladatele a scenáristy Karla Šiktance. Skladba Heinovské noci mi učarovala nejen svým silným tématem vyhlazení obce Lidice, ale také propracovanou jazykovou stránkou. Povšimněme si například, jak je pro Šiktancovo dílo důležitý rytmus, s kterým umí brilantně pracovat.

Pro Karla Šiktance bylo téma vyhlazení Lidic velmi osobní, protože vesnice Hřebeč, z které autor pocházel, sousedila právě s Lidicemi. Autor Lidice tedy velmi dobře znal z vlastní zkušenosti a znal i řadu tamějších obyvatel. Dokonce při srovnání historických údajů a jmen z matrik zjistíme, že se Šiktanc v Heinovských nocích opírá i v těch nejmenších detailech o reálné základy. Letos tomu bude 80 let od vyhlazení obce Lidice, přesto je však nezbytné udržovat vzpomínku na tuto událost v živé paměti a skladba Heinovské noci nám k tomu dodnes napomáhá.“

Karel Šiktanc se narodil 10. července 1928 a zemřel 26. prosince 2021. Patří k nejvýznamnějším českým básníkům. Za svou tvorbu obdržel v roce 1989 Cenu Jaroslava Seiferta, v roce 2010 medaili Za zásluhy II. stupně, v roce 2011 opět Cenu Jaroslava Seiferta a v roce 2019 mu bylo uděleno čestné občanství Prahy 7.

Básník v 90. letech spolupracoval i s brněnským rozhlasem. Redaktorka Alena Blažejovská s ním v roce 1998 natočila rozhovor, kterým si zesnulého tvůrce můžeme připomenout.

autoři: Marcel Peterka , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související