Pocit závrati zažil snad každý z nás. Poruchy rovnováhy jsou v naší populaci častým problémem

21. únor 2019

MUDr. Maja Stříteská  v naší radioporadně na téma: poruchy rovnováhy. Jaké mohou být příčiny závratí, jejich diagnostika a léčba.

Pocit závrati či ztráty rovnováhy zažil ve větší či menší míře snad každý z nás. Závrať je však pouze příznak onemocnění, ne samostatná nemoc. Objevuje se tehdy, když náš mozek nemá jasno o orientaci a poloze těla v prostoru.

Závrať bývá definována jako vjem porušené rovnováhy a orientace v prostoru, pocit rotace, nepříjemný pocit nejistoty či iluze pohybu okolí nebo vlastní osoby v prostoru.

Důsledkem závratí a poruch rovnováhy je omezení běžných aktivit, vyhýbání se pozicím, pohybům a činnostem, které způsobují obtíže. Řada lidí je kvůli nim často vyřazena z pracovního procesu, dostavuje se u nich úzkost a deprese.

Jen zhruba pětina závrativých stavů má detekovatelnou organickou příčinu (anatomické poškození vnitřního ucha, mozečku apod.), zbylé čtyři pětiny takových stavů mají příčinu funkční.

MUDr. Maja Stříteská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Pocity motání podobné stavům v opilosti, které pacienti vnímají nejvíce při chůzi mohou ukazovat na mozečkovou poruchu, extrapyramidová onemocnění či periferní neuropatie.

Mozek při vyšetření magnetickou rezonancí

Mnoho lidí označuje jako závrať také pocit nejistoty v nohách, díky kterému obtížně udržují rovnováhu. Stejně tak lidé často zaměňují pojem závratí se stavy častého kolísání krevního tlaku a poklesu krevního cukru (hypoglykémie).

U starých lidí bývá příčinou závratě porucha prokrvování mozku, způsobená kornatěním tepen. Nedostatek kyslíku v mozku způsobený špatným prokrvením ruší přenos nervových impulzů do mozku a zpět. Staří lidé si také často stěžují na závrať vyvolanou pohledem očí do výšky. V tomto případě je příčinou zvápenatění zadní, spodní malé mozkové arterie (tepny, cévy).

U mladých lidí je v mnoha případech příčinou závratě nízký tlak krve. Podobně působí i příliš vysoký nebo kolísavý krevní tlak.

Dále mohou závrať vyvolat různá poškození krční páteře, kdy také dochází k špatnému prokrvování mozkové tkáně. K takovým poškozením dochází například při osteoporóze obratlů nebo artróze kloubů páteře. Mnohem častěji však jsou příčinou tzv. funkční poruchy působící stejné obtíže.

Kvůli velkému počtu možných příčin je vždy nutné vyšetřit pravou příčinu obtíží a při rehabilitaci z ní vycházet.

Celou radioporadnu s MUDr. Majou Stříteskou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související