Počet nemocných s covid-19 roste i ve Zlínském kraji, některé nemocnice omezily návštěvy

19. říjen 2021 13:19

Kroměřížská nemocnice omezila kvůli aktuálnímu vývoji šíření nemoci covid-19 návštěvy na všech lůžkových odděleních, omezení platí i ve zlínské nemocnici.

Počet pacientů s koronavirem v nemocnicích v kraji roste. Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně proto zakázala návštěvy v 16. pavilonu, kde se léčí pacienti s onemocněním covid-19. Kroměřížská nemocnice omezila návštěvy na všech lůžkových odděleních.

Nemocnice v Uherském Hradišti a Valašském Meziříčí zatím návštěvy nezakázaly, jsou ale připraveny to v případě zhoršující se situace udělat.

Počet hospitalizovaných v krajských nemocnicích

V nemocnicích Zlínského kraje pacientů s koronavirem stále přibývá. Aktuálně jsou jich téměř tři desítky. V polovině minulého týdne to přitom byla polovina. Z velké části jde o nenaočkované pacienty.

Nejvíce pacientů s koronavirem se ve Zlínském kraji léčí v Kroměřížské nemocnici. Aktuálně se to 20 lidí, z toho 3 na jednotce intenzivní péče. Jako covidové jednotky zde aktuálně slouží plicní oddělení a oddělení ošetřovatelské péče. V nemocnici přibývají pacienti s těžším průběhem koronaviru. 

"K dnešnímu dni poskytujeme péči deseti pacientům s onemocněním covid-19. Počet těchto pacientů v posledních dnech vzrůstá, ke konci minulého týdne jich byla asi polovina," uvedla mluvčí zlínské nemocnice Renáta Večerková.

V Uherskohradišťské nemocnici jsou nyní pro pacienty s covid-19 plně dostačující kapacity infekčního oddělení. "V případě naplnění kapacity infekčního oddělení jsme připraveni otevřít další covidovou stanici s kapacitou 22 lůžek," uvedla mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Nemocnice Agel Valašské Meziříčí má zatím 3 pacienty s koronavirem, z toho dva jsou ve vážném stavu.

Nakažení nemocí covid-19 jsou většinou školáci a studenti

Ve Zlínském kraji je nejvíce nově nakažených na Vsetínsku, téměř 107 za týden na 100 tisíc obyvatel. Na Kroměřížsku je jich 104, méně pak na Zlínsku, a to 58, na Uherskohradišťsku je jich přes 49. Podle Venduly Ševčíkové z Krajské hygienické stanice ve Zlíně je v kraji 13 ohnisek covid-19, z toho 11 ve školách. Nejvíc nakažených je tedy mezi školáky a studenty.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související